CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. szeptember 27., csütörtök 19:00


Pápai Lívia textilművész a Körmendi Galériában

Bőven az érthetőség határain belül
Pápai Lívia textilművész a Körmendi Galériában

A földszinti hátsó kiállítóhelyiségben látható szeptember 22-től Pápai Lívia textilművész kiállítása. Mindaz érvényes rá, mint textilművészre, amit a korábbi hasonló anyagú kiállításokról írtunk.


A klasszikus textiliák, gobelinek ugyanúgy megtalálhatók művei között, mint a mozgó, első pillantásra extrémnek tűnő térformák.


Nyugodtan ki merem jelenteni: valami fatális félreértésként jelenhetett meg az interjúrészlet - nem zerencsés kiragadásként az egészből - a Programajánlóban, hiszen Pápai Lívia nagyonis hagyományos szín-és formanyelvet használ. Munkáinak érthetősége: az, hogy nem szorul külön magyarázatra egy-egy textíliája, az elhangzottak ellenkezőjét bizonyítja.


Természetesen a mai kor magával hozza - a témák és egy-anyagú művek lehetőségének látszólagos kimerülése kapcsán - a merész anyagváltásokat, és -társításokat. Ez az ő esetében a dróthálós szerkezeteket, emberi fej alakjára formázott, fekvő vagy a levegőben forgó, meglehetősen esendő alkotásokat, valamint az impregnált papír és textília kombinációját jelenti.


Noha vannak afelől kétségeim, hogy egy-egy alkotás címében valóban a megérthetőség, pontosabban a megfeleltetés határain belül mozog, senkit ne riasszon el a nyilatkozat: ezek a művek igenis érthetők, a szó jó értelmében igenis konzervatívak: magukban hordozzák a megértés teljes lehetőségét.


- DI -