CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2001. szeptember 07., péntek 21:01


Tizennyolc gazda Nyugatról

Tizennyolc gazda Nyugatról

    A Soproni Bor Útja 2001 címmel megjelent információs kiadvány sajtóbemutatóját tartották szeptember 7-én délelőtt a borvidék névadó városának polgármesteri hivatalában.

Keglovich István polgármesteri főtanácsos,
a Magyar Szőlő- és Borvárosok Egyesületének titkára


    A színes, tízezer példányban, három nyelven készült füzet olyan minősített soproni, fertőrákosi, balfi és kőszegi termelőket mutat be - a kíváncsi borkedvelők részére -, akik rendelkeznek palackos nedűkkel, a vendégek fogadására alkalmas helyiséggel, valamint szakszerű módon mutatják be boraikat, pincéjüket.
 


 
 

    A sajtótájékoztatón résztvett 52 fő megtudta, hogy a magyarországi külképviseletek már jelezték igényüket, és a kiadvány főként a német nyelvterületen számíthat sikerre. Nem felejtve a borvidék japán kapcsolatait, ahová az angol, később a japán nyelvű anyag jut el. 

 
 

Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke

    A rendezvény alatt Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke szólt a várható szüreti kilátásokról amelyek biztatóak, de elmondta, hogy a magyar szőlő- és borgazdaság válságban van, s amennyiben nem kap belátható időn belül kormányzati segítséget, mumifikálódhat. A válság oka az EU-normák szerint is túl szigorú törvényi szabályozás, a beáramló olcsó és jó minőségű külföldi borok, valamint az alacsony marketingköltségek.

 Rigler Zsolt  , a Bormarketing Műhely Kht. ügyvezetője

Az elnöki tájékoztató után a szervezők nevében a Bormarketing Műhely Kht. ügyvezetője, Rigler Zsolt adott tájékoztatást az említett kiadvány munkálatairól, a megjelenés körülményeiről.
    A program zárásaként bemutatkozott a közelmúltban – szőlészek, borászok, közgazdászok, egyetemi oktatók, valamint a hegyközségi tanács által - alapított Bormarketing Műhely Kht., melynek alapvető célja a tudás alapú stratégiai borvidékfejlesztés a Soproni borvidéken a szomszédos borvidékekkel szorosan együttműködve a nyugat-magyarországi régióban.
A rendezvényt koccintás és ebéd előtti borkóstolás zárta.


K. I.