CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. augusztus 20., hétfő 22:16


Budahelyi Tibor a Körmendi Galériában

Budahelyi Tibor a Körmendi Galériában

Sopronban, a Körmendi-Csák Galériában augusztus 20-tól négy új kiállítást tekinthet meg az arra járó látogató.


Bár a rekkenő meleg sokakat tartott távol a megnyitótól, így is szép számban gyűltek össze a tulajdonos által tartott bevezetés meghallgatására Sopron polgárai.
Reméljük, - hiszen a kiállítók megérdemlik - a meleg csökkenésével még többen lesznek kíváncsiak a kiállított alkotásokra.


Bevezetésként mind a négy kiállítóról elmondhatjuk, hogy mélyen merítenek az őket körülvevő világból, rendkívül széles a címek és tartalmak palettája, mely a nézők elé tárul.

Elsőként a földszinti bal oldali, a homlokzathoz közel-eső kiállítás alkotójáról, Budahelyi Tiborról szóljunk!


Budahelyi Tibor pedig az általában megfogalmazott tág dimenziót még az alkotások anyagának összetettségével, az alkalmazások sokrétűségével szélesíti, egy kicsit tanácstalanságba is ejtve a nézőt, aki az első teremben elsősorban ún. dobozolt sokszögformákat, térgeometriai alkotásokat és azok vázlatait tekintheti meg.


Érdekes a rendezés mértanilag hasonlóan következetes, diagonális koncepciója, mely, ha lehet, még fokozza a művész által keltett hatást.
A belső terem és az összekötő tere pedig az üveg és fém meglepő találkozásaira, az üvegnek anyagától messzeálló tartalmi megjelenítéseire, valamint játékos ötletek megvalósítására ad alkalmat.


Mégegyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ennek a négy kiállításnak hasonló tulajdonsága az átfogóságra, a nagy idő- és térkontínuumok áthidalására tett kísérlet. Budahelyi Tibor alkotásaiban ennek egy szeletét, de jellemző és egyéni csoportját tekinthetjük meg.
- DI -