CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. jĂşlius 25., szerda 21:53


A Körmendi-Csák Galéria új kiállításai IV.: Polgár Rózsa

A Körmendi-Csák Galéria új kiállításai IV.: Polgár Rózsa
Szerencsésnek mondhatják mindazon soproniak és ide látogatók magukat, akik az elmúlt évben sorra látogatják a kiállításokat. Általában mind a szobrászok között, mind a festőknél nagyon különböző tehetségű és formailag a legkülönbözőbb módon alkotó művészekkel, ritkábban hazardőrökkel találkozhattak.


Ami egységes volt a kiállított anyagokban, az a textilművészet egyenletesen magas színvonala. Mindannyian egyéniségek, sajátosan fogalmazó egyedek, ugyanakkor valamiképpen érezhetően ugyanazt a nemes alapot tudhatják magukénak.


Mindez csendesen, a közéletben szinte hangot sem kapva, a háttérben, nőies szelídséggel fejlődött idáig, hogy most szinte sokkolja a látogatókat a tiszta egyenleg: a gobelin nemességét, a pasztellos színhatások nemes egymásmellettiségét vehesse észre a kiállítások nézője, miközben összetéveszthetetlenül egyéniek az alkotások.


Sajátjuk a kiállítóknak az is, hogy nem szégyellik bevallani: valamiképpen a szövés nemes anyagán keresztül látják a világot. Szinte magukba szippantják a valóságot, hogy mindenki elé a textilből szőtt "szemüvegen" át juttassák vissza, egyéni látásmódban.


Polgár Rózsa a mindennapok teljességét, az élet egész folyamatát ruhákon, ruhaneműkön, takarókon, kiskabátokon, mellényeken keresztül láttatja, ezek formai megoldásán, gyűrtségén, felgöngyölítettségén vagy behajtottságán át viszi gondolatait az anyagba, ezen keresztül pedig a nézőbe. Egyszerre több síkon, több gondolatmeneten, erkölcsi vázlaton át jut közvetve vissza az emberekhez a maguk valósága.

De minden magyarázatot nyugodtan nélkülözhet pl. az egymás mellé helyezett két mű: a Művészek kenyere és az Élet kenyere. Textíliát érzünk mint konkrét anyagot a kiállított mű mögött, mégis kettős értelemben is sokkal többről van szó, mint erről.
A művész mostanában szövegeket "installál" a gobelinbe, ez látható mind szakrális, mind egyéb alkotásain. Ezek megoldása még nyilvánvalóan tökéletesedni fog, de egy érdekes párosítás lehetőségét hordja máris magában.
- DI -