CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. július 22., vasárnap 19:00


A Körmendi-Csák Galéria új kiállításai I.: Papp Oszkár

A Körmendi-Csák Galéria új kiállításai I.: Papp Oszkár

A Templom utcai kiállítóteremben július 14-től látható Papp Oszkár festő-, érdemes művész kiállítása. Nyugodtan mondhatom, életmű-kiállítása, hiszen amellett, hogy ez a tárlat lehetőséget teremt az új alkotások együttesének megtekintésére, módunk nyílik arra, hogy történetileg nyomon kövessük az alkotó életében az itt látható "végső fokú" elvonatkoztatások és első látásra esetlegességnek tűnő vonal-kompozíciók születését.

Az avantgard jellegű kezdet után lépésről lépésre figyelemmel kisérheti a figyelmes látogató, szinte didaktikus rendszerezéssel magyarázva egyrészről az anyagok használatának kiterjesztését, azok tudatos használatát, másrészt a formák, konkrétan a fejek formáinak - másokhoz hasonló - leegyszerűsödését (Barcsay, Tóth M., Szántó P.), szinte szabályos gömbbé válását.


Az alkotó határozott szándéka, hogy a fej-arc-test-ember teljességét és egységét egy fejen belül ábrázolja, így sok esetben több is és kevesebb is a portré műfajánál a létrehozott mű. A külső szemlélő számára első látásra véletlenszerű "vonalhálók, repedések" formai kifejezésmódja, a gömbök és torzulások tudatos használata, az anyag adekvát megválasztása jellemzi Papp művészetét.

Tovább is egyszerűsíthetjük a mondandót, mely az élet egységébe bevonja a termő fa képének formai hasonlóságát, akár saját témáját, akár a kölcsönbe vett arcképet kódolja tovább, mind formai, mind tartalmi bővítményekkel megjelenítve azt (Greco).


Így fejezi ki a művész, így válik hihetővé a speciális szándék és a tudatos, a forma torzításával kifejezhető tartalmi megfeleltetés. Egyben így válik lehetővé, egyrészről a múlt kapcsolásával, másrészről a jelen megengedett - diffúz - eszköztárával a modern szó hátsó szándék nélküli hsználata.
- DI -