CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. július 01., vasárnap 13:23


Jáky Görgy tárlata

Jáky Görgy tárlata

Jáky György építész sok szálon kapcsolódik a művészetekhez. Soproni áttekintő kiállítására megnyitóként Salamon Nándor kapott meghívást.


A Pannónia Med Hotel első emeleti galériájában négy csoportban tekinthetők meg a kiállító művei: rajzok, domborművek, klasszicista festmények és a szabadban készült, vagy a tájkép akvarell formájában való megjelenítése.


Kétségtelen, hogy ez utóbbi csoport az, mely Jáky Györgyöt festővé teszi. A hangulatok megjelenítése, a nehéz akvarell-technika több ágának is (száraz, ill. nedves alapra festés) dekoratív művelője. Nagyvonalúan is meg tudja jeleníteni a tájak apró elemeiből összeálló hangulatokat.


A domborművek csakúgy, mint a vászonra vitt, részben szakrális támájú képei inkább a klasszicizáló, a múlt valamiképpen nosztalgikus megjelenítését jelentik, bármely stílusban fogantak is. Ezen festményeket leginkább a volt római iskola munkásságával rokoníthatjuk. Szín- és formaviláguk szintén erre asszociálja a nézőt. Pont az a véletlenszerűen természetes (de nem véletlen!) spontaneitás hiányzik belőlük, amely tulajdonság az akvarellek többségénél kimutatható.


Jáky György festményei és munkái július 31-ig tekinthetők meg a galériában 9-17 óráig.
- DI -