CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. június 10., vasárnap 19:32


Mesterségek dicsérete:
Dienes Gábor kiállítása

Mesterségek dicsérete: Dienes Gábor kiállítása

Június 9-én nyílott meg a Körmendi-Csák Galéria négy új kiállítása. A házigazda a jólértesültek és személyes ismeretséggel bírók bizalmasságával nyitotta meg a földszint és pince tárlatait.


A négyből három még élő művész ott sorakozott a menyitó személye körül. Nézzük először Dienes Gábor festőművész alkotásait, akinek termeiben zajlott maga a megnyitó. Az 53 éves művész, korábban a Képzőművészeti Főiskola tanára, a mesterség összes titkainak birtokában van, és azokat tehetségesen használja fel.


Kifejező és a végeredményt tekintve szürreális jegyekkel bíró alkotások szülője, aki legalább annyira grafikus, mint festő. A képet alkotó alakok és formák, melyek a montázs látszólagos spontaneitásával kerülnek egymás mellé, éles elkülönültségben találhatók, mégis, tagadhatatlanul, a jól megkomponált képi egység minden alkotás sajátja.


Szuverén és tudatos alkotó Dienes Gábor, aki az elemek groteszk és a túlhangsúlyozott, nyomatékos használatával mégis az egyénben keltett hangulatokat tud viszaadni, mert minden kép-elem a saját legjellemzőbb formaiságát kínálja a nézőnek.


Ugyanakkor egy-egy élőlény tudatos felnagyításával szinte Biológiai illusztráció pontosságával ragadja meg a jellemzőt, és annak részletes kidolgozásával lep meg bennünket.


Legjellemzőbb tulajdonsága valóban a rajzi és festői tehetség mindig egyénit és egyedit produkálása: nem helyezhető el semmiféle skatulyában.
Ugyanakkor ő sem mentes attól a bizonyos idegenség érzésétől, mely a ma élő művészek többségét életérzésként áthatja.
Mindezek alapján kifejezetten ajánlható a tárlat megtekintése, mely az egész világot, de különösen a művészet világát jól megvilágítva gyarapítja ismereteinket.
- DI -