CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2000. szeptember 12., kedd 00:00


Inkubátorház az ipari parkban


Inkubátorház az ipari parkban

Miközben az Aranyhegyen javában folynak a Soproni Ipari Park útépítési és közművesítési munkálatai, a közelmúltban került sor a park területén felépítendő inkubátorház tervpályázatának eredményhirdetésére.

A pályázatot a budapesti székhelyű Középülettervező Rt. nyerte meg. Amint azt a pályaművek értékelése során dr. Kubinszky Mihály, az ismert soproni szaktekintély, a zsűri elnöke is kifejtette, Skardelli György Ybl-díjas építész és munkatársa, Lázár Ferenc, terve méltó jelképe lehet az ipari parknak. Az egész épületegyüttes kompozíciója, funkcionális és közlekedési rendszere valamiféle tiszta racionalitást fejez ki, mely az ipar-innovációs-technológiai park alapfilozófiáját pontosan tükrözi. A beruházást több lépcsőben kívánják megvalósítani. Magára az építési rendszerre jellegénél fogva a magas technológiai színvonal jellemző. Az épületegyüttes időtálló, maradandó építészeti értéket képvisel.
Gálné Kapás Márta, a Soproni Ipari Park Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az inkubátorházat a tervek szerint Gazdasági Minisztériumi és Phare-támogatásból kívánják felépíteni. Ezért a tervek október végi engedélyeztetési eljárásai után - a közismerten hosszadalmas nemzetközi döntési folyamatra való tekintettel - a tényleges építkezés 2001 végén kezdődhet el.
Az előzetes tanulmányok szerint a hozzávetőlegesen egymilliárd forintba kerülő inkubátorház megvalósulásához a pályázatokon nyert források mellett külső befektetők bevonásából, valamint telkek értékesítéséből származó bevételeket használ fel majd a Soproni Ipari Park.