CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. május 21., hétfő 15:31


Bécsújhelyi amatőr alkotók

Bécsújhelyi amatőr alkotók

A Pannónia Med Hotel Galériája ad otthont a Bécsújhelyi Napok rendezvénykörén belül az amatőr képzőművészek tárlatának. A 24 kiállító egy-egy művét szemlélheti az oda látogató.


Nagyon heterogén a tárlat minden tekintetben. Egészen különböző szemlélet- és alkotásmódok, technikák testesülnek meg az alkotásokban. A szocreál típusú fesménytől a fotografikus jellegű litográfiáig, az op-arttól a realista vázlatig, az absztrakttól a montázsig, textiltervtől a grafikus jellegű várossziluettig tart a kínálat.


Amikor "magyar tájat" látunk "magyar ecsettel" megfestve, akkor is sokszor elcsodálkozunk a miénktől különböző látásmódon.
Mennyire rácsodálkozhatunk most a bécsújhelyi alkotóknak a bennünk felötlő képektől eltérő festményeire, ahogyan azokon az osztrák táj, a Wiener Neustadt-i Dómtól a házudvarokig és a tavaszi rét színpompás világáig megjelenik.


Mondom, minőségben is más-más teljesítmény minden egyes alkotás. Talán az a legmeglepőbb a kiállításban, ahogyan a globalizációban "egységesül" az embereket foglalkoztató problémakör, ahogyan a másként látás esélytelenségével mégis más is létrehozhatta volna ugyanezt a kiállítást.


Emlékeznek és nehezen felejtenek: azt keresik, ami közös, ami nem elválaszt, hanem összeköt, legyen az tárgy, ember vagy történés, gondolat, emlékezés vagy bánat.
- DI -