CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. május 09., szerda 20:35


Lebegő, elvarratlan szálak

Lebegő, elvarratlan szálak
Baráth Hajnal textíliái a Körmendi Galériában

Az áprilisban megnyílt kiállítások között egyenrangú résztvevő Baráth Hajnal, aki elvont című és tartalmú textíliáit állította ki a galéria földszinti, hátsó termeiben. Az első benyomás, melyet a művek a belépőre gyakorolnak, kettős: egyrészről meglepnek formai változatosságukkal, másrészt meg is nyugtatnak kellemes, visszafogott pasztell-árnyalataikkal.


Láthatóan alkotójuk nem nyugodott bele, hogy művészetének hagyományos sajátossága a síkbeliség. Még a "leglaposabb" művén is a fány-árnyék játékában érzékeljük annak tudatos felszíni egyenetlenségeit.


Az eszköztár másik lehetősége a térbeli formák textíliába ágyazása, más anyagokkal kombinálása: ez már az elvont tartalom térbeli ábrázolásával gazdagítja a kifejezés megjelenítési alkalmait, és ezeket Baráth Hajnal tudatosan és - nagy szó - finom, de mindenki által észrevehető humorral, vidáman tálalja.


További korlátlan lehetőség az anyag fektetése, gyűrése, installáció eszközeként való felhasználása, melynek gyakorlati kiaknázási lehetősége már ma sem idegen akár a tehetősebbek lakáskultúrájától sem.


Nem szívesen vállalkoznék sem az elvarratlan szálak, sem a zárt-nyitott formák analizálására. Mint kiállításlátogató megelégszem azzal a pozitív összképpel, melyet bennem Baráth Hajnal textíliái keltettek.
- DI -