CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. március 23., péntek 22:16


A Magyar Virtuózok Kamarazenekar hangversenye a Petőfi Színházban

A Magyar Virtuózok Kamarazenekar hangversenye a Petőfi Színházban

A hangversenyt ezúttal is az együttes alapítója és vezetője, Szenthelyi Miklós, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész vezényelte.
A nemcsak hazánkban, hanem a világban is ismert hangszeres csoport 1988-ban alakult. Működésüknek eddigi tizenhárom éve alatt a hazai és a nemzetközi zenei élet meghatározójává váltak. A kamarazenekar bérletes hangversenyeiken túl jótékony célú gálák, rádió- és televízióműsorok rendszeres közreműködője.
A zenekar több lemezfelvételt is készített már, amelyekből öt Magyarországon, egy Spanyolországban, egy album pedig az Amerikai Egyesült Államokban látott napvilágot.
A Soproni Tavaszi Napok alkalmával tartott nagysikerű koncertjükön Mendelssohn, Händel, Mozart, Shubert és Dvorak műveivel örvendeztették meg a megjelent vendégeket.


Az est keretében fellépett Kováts Kolos Kossuth-díjas, érdemes művész, aki zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, ezután kezdődött a kiváló hangú énekes nemzetközi pályafutása. A budapesti Erkel Énekversenyen való győzelme után 1973-ban Rio de Janeiróban szintén első helyen végzett, 1974-ben pedig a moszkvai Csajkovszkij Zenei Verseny díjazottja lett. 1970-ben debütált az Operaház színpadán, melynek máig egyik kimagasló magánénekese. Opera- és oratóriuménekesi tejesítményeit számos hazai és külföldön kiadott hanglemez örökíti meg.
A kiváló operaénekes tolmácsolásában hallhatta a soproni közönség Schubert Ave Maria-ját és Mozarttól Sarastro áriáját.