CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. január 22., hétfő 17:21


A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napján a Deák téri Kölcsey szobornál tartott ünnepi megemlékezésen diákok, soproni polgárok, rövid ünnepi műsor után megkoszorúzták a Himnusz költőjének szobrát.
Ünnepi beszédet Tengerdi Antal soproni alpolgármester mondott:

Tisztelt Ünneplők!
Kedves Barátaim!

1823. január 22. Kölcsey Ferenc a fennmaradt kézirat tanúsága szerint ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Méltóbb napot aligha választhattunk volna a magyar kultúra megünneplésére, mint nemzeti fohászunknak ezt a mindenévi születésnapját, január 22-ét.

Miért a Himnusz születése a mai ünnep szimbolikus jelentésűvé tett napja? Miért a nemzeti sors, a balvégzet feletti fájdalom költeményét szavalják, éneklik ma szerte az országban, Szatmárcsekétől Sopronig?
Azt hiszem, igazából nem is a Himnusz a jelkép, hanem Kölcsey. Az a költő, politikus, ember, az a világpolgár európai, aki súlyos szavaival mutatta hitét a múlt bűneivel, hibáival való szembenézés megtisztító fájdalmából fakadó erőkben. Kölcsey messze tekintett és mindenre. Kíméletlen bírálatának egyként volt tárgya a közélet, a közgondolkodás, a politika, az irodalom, a magyar élet egésze. A közélet kultúrája, a közgondolkodás kultúrája a MAGYAR KULTÚRA. Minden, ami e fogalomkörbe sorolható.

Számvetése ez a nap a magyar művelődés, kultúra és tudomány helyzetének. A magyar örökség és jövő kérdése. Az összmagyar kultúráé, melynek gazdag, nagy egésze ma is terem a világban, itt, a Kárpát-medencében, s mindenütt, ahol gyarapodhat, ahol őrzik és olvassák, fölépítik, megfaragják, írják, festik és eljátsszák, hiszen ebben a kultúrában önmagunkat erősítjük.
Tamási Áron írta Márai Sándornak: “Ennek a családnak országföldje van, s ha most kevesebb is, mint nagy bűnök előtt, annál édesebb ez a föld. Történelme van, mely, ha gyakran szerencsétlen is volt, de hősi volt és önzetlenségében költők tollára méltó. Irodalma van, mely nyelvi társtalanságában a mesék pazar színeivel lüktet. Halottai vannak, kiknek neve nem számadat, hanem csillagok a föld alatti égen. Élő népe van, mely munkával és az erkölcsi érzék örökségével keresi a boldogulás útját. Álmai vannak, amelyek nem a zsiványoké, hanem a jövendőé.”
Kölcsey gondolatai is a ma ifjúságának szólnak:

“Ismerkedjél hazánk dolgaival, állásával, törvényeivel, s történeteivel, tiszteld, s tanuld más népek nyelvét is, a veled ellenkező véleményűektől sohase kívánd, hogy a te elveidnek hódoljanak. És szeresd a hazát. “Minden egyes ember, még a legnagyobb is parányi része az egésznek, s minden rész az egészért alkotva".. a – Nemzeti fény a cél. Hogy elérd, forrj egybe, magyar nép.”

És most Kölcseyre, a Himnuszra, a Magyar Kultúrára gondoljunk majd, amikor elhelyezzük a tisztelet koszorúit.