CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2000. december 07., csütörtök 22:48


Időt emberről?

Az evangélium üzenete 2000.12.10.

Illusztráció: D.Hoffer Erzsébet
Lk 3,1-6 Tiberius császár uralkodásának 15. esztendejében, amikor Poncius Pilátus volt Júdea helytartója, s Galileának Heródes volt a negyedes fejedelme, testvére, Fülöp meg Itureának és Trachonitisz tartományának, Lizániás pedig Abilinának volt a negyedes fejedelme, Annás és Kaifás főpapok idején az Úr szózatot intézett Jánoshoz, Zakariás fiához a pusztában. S ő bejárta a Jordán egész környékét, hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára, ahogy meg van írva Izajás próféta beszédeinek könyvében: „A pusztába kiáltónak a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit! A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el, ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden test meglátja az Isten üdvösségét.”
"Amikor Magyarország köztársasági elnöke X, miniszterelnöke Y volt, amikor az ország nagy részén Z volt az úr, és Sopron városában a hatalmat a hivatalos emberek helyett S gyakorolta, csak ezt kevesen tudták..."
Képzeljük el, hogy így jellemeznék a mát! Persze úgy is fogalmazhatnék, hogy milyen nehezen volt megnevezhető a világi hatalmak első embere, az amerikai elnök, amikor II. János Pált már sokan nem szerették volna a pápai trónon látni, amikor 1 GHz-en működött már egy processzor, amikor végképp kettészakadt az ország lakossága, amikor az igazi értéket olyan nehéz volt felismerni ...
Szóval ekkor egy - eddig a környéken ismeretlen - ember darócruhát öltött, és télvíz idején mezítláb egy bakancsban cuppogott a Lajta-menti sárban, és felverte kiáltozásával a falvakat. Azok petíciót intéztek egy országgyűlési képviselőhöz, hogy bár utálják az olajszőkítésben játszott szerepéért, még jobban azért, mert ezt tagadja, mégiscsak tarthatatlan, hogy egy ember itt fel akarja túrni a "rendet"!
Ki is mentek a frissen épített töltésre, ahol ott állt ez az elhanyagolt külsejű jövevény, és azt kiabálta, hogy tegyenek rendet maguk körül, tegyék simává, ami göröngyös, hordják le a halmokat és töltsék fel a gödröket! Megpróbálták túlkiabálni, de nem sikerült.
A polgármester minden bátorságát összeszedve odament a töltés aljába, és kikérte a falvak önkormányzata nevében a gyanúsítgatást, hiszen Kovács Jóska a múlt héten simította el földgyaluval az utolsó négyzetmétereket. Mivel az ember csak nem hallgatott el, úgy határoztak a helybeliek, hogy még egy levelet írnak a képviselőnek, de most már ajánlva adják fel.
Aztán otthagyták. Balogh Joli - a falu férfiainak közös öröme - még odadobott valami kis batyut (utoljára maradt, hogy a többiek ne lássák): kenyér és kolbász volt benne. Aztán megindultak a falu felé. Este 6 óra volt, éppen az "esti rorátéra" harangoztak. Az öregebbek fel-felnéztek a toronyba, aztán ki-ki megindult a háza felé. A fiatalok meg bevették az irányt a kocsma felé, mert volt miről tárgyalni.
A mai vasárnap Advent második, a remény vasárnapja. Reméljük, hogy mindez nem így történt, és reméljük, hogy ha így történt is, Ő irgalmas lesz hozzánk, akik valamikor valamit biztosan elrontottunk.
Mondom, mindez akkor történt, "amikor Magyarország..."
- DI -