CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. december 03., vasárnap 00:20


Keresztmetszet-Eva Triller-Wiegisser a Plaza Galériában

Keresztmetszet - Eva Triller-Wiegisser a Plaza Galériában

Eva Triller-Wiegisser Sopronból elszármazott, jelenleg Grazban élő művész nem ismeretlen a soproni közönség és a cyberpress olvasói előtt.
A csaknem egy évvel ezelőtti Várkerület Galériában nyílt kiállítása után ezúttal a Plaza Galériában nyílt tárlata.

A többnyire akvarell alkotásokkal jelentkező művésznő utcarészleteket, tájképeket, erdőrészleteket és virágcsendéleteket ábrázoló alkotásait hozta el Sopronba.

Eva Triller-Wiegisser alkotásai a benső énen átszűrt vizuális élmények. Tájképein nem a látott részleteket keresi, hanem tájélményt fest. Tájképein ezért színei felfokozottak, gazdagabbak annál, mint ahogyan azok a természetben előfordulnak. Ezen a színgazdagságon és -intenzitáson belül az összhang tökéletes. A telített, ám nem harsogó színek kontrasztjában is megteremtődik a képek belső nyugalma és harmóniája. A tájképből a művész a látvány valóságának fölösleges elemeit elhárítja, így válik a tájélmény festői mondanivalójának kifejező eszközévé, ám az is lehet, hogy egy táj szépségében rejlő - szavakkal kimondhatatlant - sikerül így a művésznek vizuális nyelven megfogalmaznia.

A tárgyak, a virágcsendéletek egyszerűségükben a színes ecsetvonások által légiesen áttetszővé, őszintévé válnak: vonalvezetés, színek, ritmusok által a belső összhangot teszik láthatóvá.

Eva Triller-Wiegesser alkotásai empatikusak: az érett élménnyel összhangban a nézővel is megosztják ennek nagyszerűségét. Kompozíciós elemekből egységes festői látvánnyá forrott meglátásai sikeres megláttatásokká, a belső megérzések lenyomatává válnak.

Köztudott, hogy a művész időről-időre magát új technikákban és művészi kifejezési eszközökben is kipróbálja. Egy-két elvontabb, szürrealisztikusabb alkotása utalásképpen ezen a tárlaton is jelen van. Jellemző a művész érzékenységére és arányérzetére, hogy nem a mindenáron, mindent-megmutatni törekvése, hanem sokkal inkább az összhang megteremtésének szándéka érződik a kiállítás rendezésén.
Eva Triller-Wiegisser formakezelése és színvilága, művészi nyelvezete, az önkifejezés bejárt és megtalált útja, ars poeticá-jának - a festészet a lélek láthatóvá tétele - bizonyítékai.

Eva-Triller Wiegisser kiállítása december 16-ig látható a Plaza Galériában. té