CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. november 30., csütörtök 21:41


Kelet nagy német szülöttei

Újabb állomására érkezett a Kelet nagy német szülöttei című vándorkiállítás.
Németország hajdani és jelenlegi keleti területeinek - Szilézia, Poroszország, Pomeránia, Felső-Lausitz, Csehország, Litvánia - nagy német szülötteit, tudósokat, filozófusokat, történészeket, matematikusokat, jogászokat, művészeket, zeneszerzőket, építészeket és politikusokat bemutató tartalmas tablók november 26. és december 15. között tekinthetők meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Főiskolai Karán.

November 29-én a zene- és képzőművészet jeles alkotóiról tartott előadást Fodor Gábor fuvolaművész és Gáspárdy Tibor festőművész.

Gáspárdy Tibor festőművész és Fodor Gábor fuvolaművész

A nem túl nagy létszámú közönséget vonzó előadások az egyéni életutak bemutatásán túl a művészet értelmének, céljának, az ember művészetekhez való viszonyának általános kérdéseire keresték a választ.

Fodor Gábor igen tartalmas és szemléletes előadása az egyéni életművek és pályák áttekintésén túl korok, stílusok bemutatásán keresztül segített rálelni a remekművekben rejlő értékekre, azokra, amelyeket a mai kor embere - mint az előadás igen kis létszámú közönsége is mutatta - nem ért és nem is keres. Előadása alatt Johann Wenzel Stamitz és Gustav Mahler művei is felcsendültek.

Gáspárdy Tibor festőművész a kiállított festőművészek és grafikusok műveit elemző "tárlatvezetése" hasonlóan korokat és stílusokat - a képzőművészet szemével - elemző igen élvezetes művészettörténeti kiselőadás volt. Elgondolkodtató Lovis Corinth - a tárlaton is bemutatott művész - megállapítása, amelyet az előadó is idézett és a művészet esetében a lényeg megfogalmazásának tartott és amely így hangzott: "Valami újat találtam: az igazi művészet - valótlanságot csinálni."
Elgondolkodtató.