CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2000. november 21., kedd 00:00


Százharminchat bor rangos megmérettetése

IV. Nemzetközi "Páneurópa" Vörösbor-verseny

IV. Nemzetközi “Páneurópa” Vörösbor-verseny
Százharminchat bor rangos megmérettetése Sopronban

A Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Sopron Város Önkormányzata, a Páneurópai Bizottság magyarországi és ausztriai szervezete, és a Vinex Borászati Kft szervezésében negyedik alkalommal került megrendezésre a  Nemzetközi “Páneurópa” Vörösbor-verseny, amelyre 136 bor érkezett Ausztriából, Németországból, Svájcból, Horvátországról és Magyarországról.
Sopronból tíz termelõ negyven borral nevezett be, a résztvevõknek közel egyharmadát képviselve.
Az OBI által minõsített palackos vörösborok és rosék között az évjáratot illetõen a  legrégebbi 1983-as, de van 2000. évi újbor is már. Horvátországból érkezett három 2000-es évjáratú bor, azokról a melegebb vidékekrõl, ahol hamarabb érik a szõlõ, és hamarabb is szüreteltek.

A bírák munkájáról szólva Dr. Szita Miklós, a VINEX Kft. ügyvezetõje elmondta:
- Három, hét fõbõl - egy elnökbõl és hat tagból - álló bíráló bizottság van. Mindegyik egymástól teljesen elkülönítve, egymást nem befolyásolva bírál, és a kapott pontszámok alapján kap a bor egy értéket. A bírák az O.I.V. által elfogadott hibapontos módszert alkalmazzák.
A fajtákat illetõen, a versenyen több mint tíz szerepel, a legnagyobb számban a Kékfrankos és a Cabernet, ezeken kívül jelen van a Pinot Noir, a Zweigelt, a Merlot, Cuvé, Rosé. A zsüri is nemzetközi: a résztvevõ országok képviselõibõl áll. A magyarok között megtalálhatók a jeles magyar vörösbor-telmelõ vidékek - Szekszárd, Eger, Villány - képviselõi , valamint a vinotékák képviselõi.
Egy bizottság negyven-negyvenöt bort bírál. Egy borra egy bírának 3-5 perce jut. Ez alatt kell eldöntenie, hogy - a színe, a tisztasága, az illata, az íze, a zamata és az összbenyomás alapján - milyen pontszámot ad a bornak.
A IV. Nemzetközi “Páneurópa” Vörösbor-versenynek, amelynek  a reklámértéke mellett a szakmai megmérettetés a célja, végleges eredményhirdetése 2000. december 7-én lesz az I. Magyarországi Bormarketing Konferencián.