CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2000. október 26., csütörtök 00:00


Sopron tagságán keresztül a többi magyarországi borváros előtt megnyílik annak lehetősége, hogy az Európai Borvárosok Szövetségébe bekerüljön.

A bor szerepe a gasztronómiában

Sopron tagságán keresztül a többi magyarországi borváros előtt megnyílik annak lehetősége, hogy az Európai Borvárosok Szövetségébe bekerüljön.
A bor szerepe a gasztronómiában

Gasztronómiai és bormarketing konferencia

Az Alpokalja Idegenforgalmi Alapítvány és A Taschnervin Kft. szervezésében a Phare CBC Iroda támogatásával Sopronban a Bio-Sport Lővér Szálló ad otthont "A bor szerepe a gasztronómiában" címmel rendezett két napos nemzetközi gasztronómiai és bormarketing konferenciának.

A konferencia része annak a határokon átnyúló szakmai programsorozatnak, amely a áprilisi EU borút bejárással kezdődött, a májusi Soproni Borünneppel, majd a Dunaszerdahelyen júniusban megrendezett szakmai fórummal és azt követően az augusztusi három borvidék jeles képviselőinek borversenyével folytatódott.

A város nevében a konferencia résztvevőit Stöckert Tamás polgármesteri referens köszöntötte.
Az elért bordiplomáciai sikereket felsorolva említette, hogy Sopron város kezdeményezésére alakult meg a Magyar Szőlő- és Borvárosok Szövetsége, amelynek székhelye Sopron és elnöke dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere, aki a közelmúltban tért haza Rodosz szigetéről az Európai Borvárosok Szövetségének kongresszusáról, illetve közgyűléséről. Az Európai Borvárosok Szövetségébe Sopron, mint Európai Unión kívüli tagország városa először kapott meghívást, és - mint ilyent, teljes jogú tagként, elsőként vették fel a szervezetbe.
Bordiplomáciai szempontból ez a tény azért is rendkívüli jelentőségű, mert Sopron tagságán keresztül a többi magyarországi borváros előtt megnyílik annak lehetősége, hogy az Európai Borvárosok Szövetségébe bekerüljön.

A konferencia programja Virágh Péter a Területfejlesztési Phare Regionális Iroda igazgató-helyettesének köszöntőjével folytatódott, majd a program szerinti tanácskozásokkal folytatódott. A mintegy ötven résztvevő Benyák Zoltán bortörténész Borkultúra a Kárpát-medencében, majd Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkárhelyettesének A hazai és világfajták piaci versenye témájú előadásait hallgatta meg.
A délutáni program során Európai borrendek címmel Gerhard Steffek, Európai Borlovagrend Eisenstadt, A borfogyasztás alakulása, ösztönzésének módszerei címmel dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem tanára, valamint A történelmi borvidékek, hagyományőrző étrendek címmel Nyikos István, a Magyar Borok Háza ügyvezetője tartott előadást.

Az október 27-i program keretében 9 órai kezdettel Voleszák Zoltán a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és vendéglátóipari Szakképző Iskola szaktanára Bor és vendégfogadás címmel, dr. Csizmazia András a Budapesti Gazdasági Főiskola docense Borok kínálása, az ételek és borok szakszerű párosítása címmel tart előadást.

11 órakor Horváthné Hoszpodár Katalin, a Tourinform Iroda vezetője tartja A tőkétől a pohárig, az ízek birodalmáig című bor és gasztronómiai ajánló kiadvány sajtóbemutatóját, amelyet a kiadványban szereplő boros gazdák borkóstolóval egybekötött szakmai bemutatója követ.

A továbbiakban rovatunkban folyamatosan közzéteszünk néhányat a konferencián elhangzott anyagokból.

szöveg és fotó Tóth Éva