CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2000. november 14., kedd 00:00


Szokatlan terhet jelent a többségben lévő mikro-, kis-, és középvállalkozások számára

A felismeréstől a világhírig

Szokatlan terhet jelent a többségben lévő mikro-, kis-, és középvállalkozások számára
A felismeréstől a világhírig

Az 1992-ben meghirdetett országos bormarketing-programnak köszönhetően a szőlész-borász vállalkozások egyre intenzívebben fordulnak az eladás művészete, a marketing felé. Teszik ezt azért, mert a borok előállítása mellett az értékesítéssel is önmaguknak kell foglalkozniuk. Ez a feladat nehéz és szokatlan terhet jelent a többségben lévő mikro-, kis- és középvállalkozások számára, amelyek csak szellemi és anyagi erőforrások birtokában tudnak vele megbirkózni.
A bevezető szakaszban lévő bormarketing tudományos megalapozása, a vállalkozók és a lelkes borkóstoló amatőrök képzése mind olyan feladat, amelyet jórészt a felsőoktatási intézményekben kell megoldani.
Az elmúlt évek sikere, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának, az FVM Agrármarketing Centrumának, valamint számos országos és borvidéki szervezetnek, illetve a marketing erejét már alkalmazó néhány cégnek köszönhetően újra megismeri a világ a magyar borászatot.
Ennek érdekében tartják meg december 7-8-án az EIső Magyarországi Bormarketing Konferenciát, melynek ötletgazdái a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Nyugat-Magyarországi Egyetem elődje, a Soproni Egyetem Marketing Tanszéke. A programon az FVM, az AMC, a KEKI, a Magyar Marketing Szövetség, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Szent István Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Magyar Borok Háza, a Magyar Szőlő- és Borvárosok Egyesülete, a Villány-Siklósi Borút Egyesület, az Agroinvest, a Studium 2000 Kft., a Corvinum Kft., a Hilltop Neszmély Rt., a Danubia Bt., az Europapier Hungaria Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó képviselői és szakemberei tartanak előadásokat.
A konferencia kiemelkedő eseménye a. IV. Nemzetközi "Páneurópai" Vörösbor-verseny eredményhirdetése lesz, amelynek során a legjobban szereplő magyar és külföldi vörösborokat mutatják be.

Keglovich István