CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. jĂşlius 12., szerda 00:00


A soproni akvarell hagyományait követve

Magyarné Derszib Eti akvarelljei a Plaza Galériában

A soproni akvarell hagyományait követve
Magyarné Derszib Eti akvarelljei a Plaza Galériában

Magyarné Derszib Eti egy évvel a Várkerület Galériában rendezett tárlata után újabb alkotásokkal jelentkezett. Ezúttal a Plaza Galéria adott otthont a művész legújabb akvarelljeinek.

Internetes jellegénél fogva lapunk és ebben rovatunk ez esetben könnyű helyzetben van. Egyrészt azért, mert két kattintással az archívumból bárki előkeresheti a tavalyi kiállítás kapcsán írottakat, másrészt pedig azért, mert azokat Magyarné Derszib Eti mostani megmutatkozása is igazolja.
A soproni akvarell hagyományait követve emberközeli természet-ábrázolásait, tapasztalatot, megélt élményekből született tájképeit, utcarészleteit újabb és újabb képi megfogalmazásokban tárja elénk.
Az akvarell eszközével egy-egy tájat valósággal "körülír", több látószögből, esetleg más-más részét ábrázolja. Bizonyára művészi hitvallását jellemzi - tudatosan, vagy sem, de kétségtelenül - hogy melyek azok a helyek, amelyeket a leggyakrabban látunk viszont Derszib Eti akvarelljein: Kastélypark Nagycenken, Sopron, Ikva patak, A Duna Esztergomnál, Csónakok a Tiszán és természetesen soproni városrészek.
Ez alkalommal is számos, kifinomult technikáról tanúskodó és színvilágukban teljes összhangot közvetítő virágcsendéletet láthat a közönség.
Az csak természetes, hogy egy ennyire aktív, és művészi alkotókedvvel megáldott alkotónak, mint Magyarné Derszib Eti nem lehet elég a Plaza Galéria - amúgy sem túl tágas - kiállítóterme. Ezért, amint erre már előző kiállításain is volt példa, egy a helyszínen működő számítógép monitorján még körülbelül a kiállítás anyagával megegyező számú - régebbi és újabb - képének a digitalizált változatát nézheti végig a tárlatlátogató. A soproni honlap Intranet Galériájában www.sopron.hu szintén látható néhány Magyarné Derszib Eti alkotásai közül.
A Magyarné Derszib Eti képeinek esetében mindenki arra talál, amit keres, azzal szembesül, amire előzőleg számított, és a mai összezavart világban ezt a kiszámítható állandóságot, amit művei közvetítenek, meg kell becsülni.