CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. jĂşlius 08., szombat 00:00


Megyes Czabuk Anna kiállítása az Erdélyi Házban

Erőteljes és harmonikus

Erőteljes és harmonikus színvilág
Megyes Czabuk Anna kiállítása az Erdélyi Házban

Megyes Czabuk Anna Sopronban bemutatott olajképei, témájukat tekintve, három csoportba oszthatók: virágcsendéletek, tájképek és aktok.

Virágcsendéleteit erőteljes és harmonikus színvilág jellemzi. Minden esetben a virágözön lepelként terül el a kép felületén, mintegy beborítva azt.
Tájképeire szintén az erőteljes színhasználat a jellemző. A kis székelyföldi fürdőváros, Szováta és környéke, a hely, ahol Megyes Czabuk Anna él és alkot, még mindig rejteget ember által tönkre nem tett természeti világot. Aki járt ott, aki ezt látta, arra a tapasztalás és az emlékezet segítségével nyilván másképp hatnak Megyes Czabuk Anna kis méretű tájképei.
Ezeket is sorozatba rendezte a művész, a hatás nyilván ez esetben egészen más, mint a virágcsendéletek hasonló módon történő bemutatásában. Az említett személyes kötődés hiányában amolyan valószínűtlenül érintetlennek és nyugodtnak látszó, elemeik egyformaságában már-már ismétlődő motívumokkal telítetteknek tűnnek.
Megyes Czabuk Anna tehetsége a marosvásárhelyi Képzőművészeti Középiskolában kapott szakmai alapokat. Mindezt továbbfejlesztve női aktjaiban találta meg leginkább azt az egyéni kifejezési formát, amely az eredetiség és az egyediség nyomára vezette. Női aktjain a szín és a forma úgy egészíti ki egymást, hogy teljes mértékben a totális nőiességet kifejező, arányosságában, térbeli elhelyezésében a legfestőibb látványt eredményezi. Ezeken a nő női mivolta teljességében jelenik meg, sokszor kidolgozatlanul hagyott - így másodrendűnek tartott - fej, arc, végtagok mellett.

Megyes Czabuk Anna virágcsendéletei és tájképei formai és kompozicionális eszközeiben klasszikus felfogást tükröznek, aktjai viszont a modernebb festészeti megfogalmazásokra utalnak.
A kiállítás július 15-ig tekinthető meg a Fövényverem utcai Erdélyi Házban.

Tóth Éva