CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. április 09., csütörtök 00:00


Henry Moore kiállítása Bécsben

A modern ősszobrászat

Henry Moore gyűjteményes kiállítása Bécsben



Nagyszámú, így együtt ritkán látható alkotás várja a modern szobrászat egyik megalapítójának, Henry Moore-nak csodálóit Bécsben, a Palais Harrach-ban.
Az életmű korszakait kitűnően reprezentáló, hibátlanul összeválogatott anyagban közel 100 plasztika, 50 rajz és egy videóelőadás ad képet a Moore munkásságáról. A kiállítás végigköveti az alkotó munkásságát - művein keresztül -, a Moore által alapformaként tanulmányozott csontoktól és vízkoptatta kövektől, a példaértékű elődökből és filozófiákból született eszméin és alkotásain keresztül a vele párhuzamos kortárs alkotókig. Mindez módszeresen szemlélteti Moore témáit; fekvő, ülő és álló alakjait, az anya gyermekével figurát, a családot, portréit, valamint nevezetes sisakos és zsinóros kompozícióit - a korai alkotásoktól a késői, érett művekig.
A kiállítást végigböngészve megérti a látogató, hogy a néha kuszának tűnő formai kísérletezések mellett milyen ideológiák, alapkérdések viharában alkothatott a művész. Az alkotásokat körbejárva ugyanaz a bűvös érzés tölt el bennünket, mint mikor egy őskori, vagy ókori kultúra szobrait csodáljuk.
A bécsi Palais Harrach-ban (Freyung 3.) rendezett gyűjteményes kiállítás augusztus 9-ig tekinthető meg.
S ha már valaki a Freyung-on jár: a másik oldalon, a Kunstforumban egy ugyancsak nagyszabású festménykiállítást találhatunk, Monet-tól Picasso-ig címmel, olyan alkotók műveivel, mint Monet, Klimt, Miro, Picasso és Giacometti, és mellettük olyan képzőművészeti "ínyencségek", mint Rothko, és Hans Arp.
PÓSA