CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. július 30., csütörtök 00:00


...várakozással tekintünk a közös produkció elé..

Hangverseny

"...várakozással tekintünk a közös produkció elé..."
Hangverseny

1998. augusztus 1-én 19 órai kezdettel a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és az Orchesterverein Kempten közös hangversenyt ad a volt Megyeháza dísztermében.

Vezényel: Mary Ellen Kitchens:

Műsor:
Dreyer: D-dúr szimfónia  Op.13  No.1
Mozart: G-dúr hegedűverseny KV 216
Haydn: G-dúr szimfónia No.92 (Oxford szimfónia)


Az est szólistája Sonja Korkeala (München):

A koncertre a belépés díjtalan, önkéntes adományaikkal a Szimfonikus Zenekar Alapítványát támogathatják.

Testvérvárosunk, Kempten zenekara a két város kulturális egyesületei közötti kapcsolatok elmélyítésén munkálkodva érkezik Sopronba. A kórusok között élénk kapcsolat alakult ki már korábban, a zeneiskolák rendszeres cserelátogatásokat tesznek, a zenekarok között azonban ez az első együttműködés.
A közös hangversenyen a vonóskart nagyrészt a kempteniek adják (a cselló szólamba kértek kisegítőket), a fúvósok a soproni zenekar tagjai közül kerülnek ki.

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart nem szükséges bemutatnom. Néhány érdekességre azonban felhívnám a figyelmet, s talán még a soproni zenerajongóknak is nyújthatok néhány új információt:
1829-ben alakult a Soproni Liszt Ferenc Zeneegyesület, melybe a Szimfonikus Zenekar, és az énekkarok is beletartoztak, a Zeneegyesület működtette a zeneiskolát. A soproni zenekar ma Magyarországon a legrégebb óta működö szimfonikus zenekar. Amatőr együttes, tagjai részben zenetanárok, részben "civil" foglalkozású muzsikusok. Néhány éve alapítványi formában működik, a zenészek munkájukért tiszteletdíjat nem kapnak, az alapítványi tőke kamatait kottabeszerzésre, a kisegítők és a szólisták honoráriumára fordítják.
A műsor egyik érdekessége egyébként, hogy az idén elhangzott már az Oxford szimfónia, ráadásul nagy sikerrel, mégpedig a Soproni Pedagógus Énekkar jubileumi hangversenyén a soproni zenekar tolmácsolásában, Dárdai Árpád vezényletével.
Most várakozással tekintünk a közös produkció elé: vajon sikerül-e megismételni a sikeres előadást?

Benyovszky Imre