CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. augusztus 11., kedd 00:00


"csak magára vártunk"

Dr. Nikolics Károly 80 éves

"csak magára vártunk"

Dr. Nikolics Károly 80 éves


Augusztus 10-én, születésnapján délben a Polgármesteri Hivatalban köszöntötték a 80 éves Dr. Nikolics Károly főgyógyszerészt. A Polgármester úr ebből az alkalomból bensőséges ünnepség keretében díszoklevelet adott át az ünnepeltnek, aki egyébként a Pro Urbe és a Király Jenő díj tulajdonosa.


Amikor interjút kértem, a gyermekkoromtól ismert és tisztelt Karcsi bácsitól, a tőle megszokott szellemességgel és frissességel, mosolyogva válaszolta:"Nem is tudom, hány rádió és TV csinált velem interjút. Én nem is értem: mindenki úgy örül neki, hogy én 80 éves lettem, csak én nem."
Mivel népes családja tagjai a hét végén sorra köszöntötték Sopron neves tudósát, magam kivártam, amíg "sorra kerülök", ezért az egy nap késés az Internetto oldalain. Nem titok, hogy Dr.Nikolics Károly a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportjának alapító tagjai közé tartozik és széles látókörével, nagy tapasztalatával és társadalmi aktivitásával, sok hasznos tanáccsal segítette a csoport működését.


- Kedves professzor úr! Kérem, mondjon elöljáróban néhány szót életéről az Internetto olvasóinak!
-1918-ban születem, édesapám volt az Oroszlán gyógyszertár tulajdonosa. Iskoláim Sopronban végeztem. Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetemen 1940-ben szereztem gyógyszerészi oklevelet. Ezután az Egyetem Szerves-és Gyógyszerészi Kémiai Intézetében mint egyetemi tanársegéd működtem 5 évig. Itt készítettem el kémiai tárgyú doktori értekezésem.
1944-ben megnősültem, feleségem, Dr.Hartai Mária először vegyészdoktori, majd gyógyszerészi oklevelet szerzett. A háború után Sopronban telepedtünk le. Édesapám megrendült egészségi állapota miatt átvettem a családi gyógyszertár vezetését. 1950-ben a gyógyszertárakat államosították. Ezután az Újteleki utcai gyógyszertárba helyeztek vezetőnek. Ezt fokozatosan fejlesztettem, így az Egészségügyi Minisztérium kísérleti gyógyszertára lett.


-Ha valaki már hallott Önről, akkor nevét mindig egybekapcsolták a vidéken is tudományos munkát végző és munkáját mindig tudományos igénnyel végző emberével.
- Az egyetemen szerzett ismereteim továbbra is kamatoztattam. Egyrészt egyetemi hallgatókat oktattam és neveltem gyakorlati idejük alatt. Másrészt kísérleti munkáim alapján készült értekezéseimmel először a gyógyszerészeti tudomány kandidátusa, majd a tudomány doktora - akadémiai fokozatokat szereztem meg. Ezen munkákban nagy segítséget nyújtott feleségem.


Folyamatosan fakultatív tárgyat oktattam a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. 1978-ban c. egyetemi tanár lettem.Publikációim: 5 könyv, ill. továbbképző kiadvány, 150 tudományos közlemény.
Sopronban a tudományos élet fellendítését szorgalmaztam. Kollegáimmal együtt indítottam el a szakmai továbbképzést. Így az Orvostovábbképző Egyetem egyik bázisává vált a város. Majd megszerveztem a szakgyógyszerész képzést is. A MTESZ és a TIT támogatását megszereztem s így a Magyar Gyógyszerészeti Társasággal együtt rendszeresen sor kerülhetett tudományos előadásokra és többnapos konferenciákra, kongresszusokra. Ezért javasoltam 1970-ben, hogy Sopron vegye fel a "konferencia város" címet.(Csekély 28 éves késéssel, lehet, hogy lesz is belőle valami.- a riporter ) Itt létesítettük - helyi összefogással - az ország első Patikamúzeumát is.
A tudományos, szakmai közéletben hosszú ideig tevékenykedtem. Közel egy évtizedig a Magyar Gyógyszerészeti Társaság országos elnöke voltam. Egy akadémiai bizottságban elnök, a Tudományos Minősítő Bizottságban tag voltam. Ma is elnöke vagyok egy szaklap szerkesztőbizottságának.1985-óta nyugdíjas vagyok.
-Tegyük hozzá, nagyon aktív nyugdíjas, akinek a tudomány érdekében az egyenlítőt körbeérő össz-távolságú Sopron-Budapest utazásai mellett ma is van arra ideje, hogy nagy családjára (felesége, három gyermeke, kilenc unokája és 2 dédunokája) mindig tudjon időt szakítani. Egészen kis gyermekkoruktól, amikor pl. gyermekei hittanbeiratását saját maga intézte.("Csak magára vártunk," mondta a kínosan betartatott határidő lejárta előtt 5 perccel a beiratási bizottság elnöke, azokban a bizonyos nehéz időkben, amikor az élet kívánta kompromisszum eredményeképp végleg megtelepedett Sopronban ), most pedig dédunokája oltásait szervezi.Magunknak is csak azt kívánhatjuk, hogy még sokáig örülhessünk ennek a mindig szolgáló, szerény, de igényes életnek városunkban.

Szöveg: -DI-
Fotó: Németh Péter