CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. szeptember 25., péntek 00:00


Nincs belőle másik...

Egy malom a feledésnek

Nincs belőle másik...

Egy malom a feledésnek


Egy vízimalom haldoklik. Nem csak azért, mert a patakot elterelték és nincs víz, ami meghajtsa. Sírkőként, mementóként emelkedik ki a kézzel festett felirat az irtatlan bozótból, hogy felhívja a figyelmet erre a Bánfalva határában sínylődő műemlékre.


Falát megrágta az idő, a festés még tartja magát helyenként felidézve az egykor a szekereket sorban fogadó molnár igényét a szépre.


Hihetetlen, de ebben a házban még emberek laknak, a málló vakolat felett ásító ablak mögött még élet van, ha nem is az a nyüzsgés, ami egykoron. Az udvaron időtlen a magas nyakú tető, cserepei mögött mennyi minden elfért!


Száraz a meder, a vízikerék csonkja szemrehányón szúr bele a levegőbe. A vadszőlő pirosló levelei jótékonyan takarják a tető törött cserepeit. Belül még majdnem minden, csaknem a teljes felszerelés megvan.


Az öreg épület mellett elsuhanó autós vagy kempingező gyermeksereg nem tanulhat e szép ipari műemlékből sem, mert kerüli még a haldoklás gondolatát is. Sok, egyelőre eredményre nem vezető tárgyalás után ideje lenne tényleg kézbe venni a vízimalom sorsát! Magánerőt meghaladó mértékű beruházásra volna itt szükség (százmilliós nagyságrendben), hogy egy országosan is egyedülálló épületegyüttes és a tudós előd telepítette egzotákban bővelkedő környezete elnyerje méltó helyét a vidék és az ország ipartörténetében!.
Fotó és szöveg - DI -