CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. augusztus 04., kedd 00:00


Valahol, ahol nyugalom van.

Természetvédelm Képzőművészeti Kiállítás

Valahol, ahol nyugalom van..

Természetvédelmi Képzőművészeti Kiállítás


Július 31-én délután nyílt meg az Erdészeti Múzeum földszinti kiállítótermében a VI. Országos Vadászati, Halászati és Természetvédelmi Képzőművészeti kiállítás.Az egytermes kiállítás átfogó megtekintése nem tart tovább, mint a cím kimondása, művészeti színvonala alapján sem veszélyezteti a Nagybányai Iskola hírét, de...


Széchenyi István:Tavasz


A természet világméretű pusztításának hírül-vételekor nő meg igazán ennek a kiállításnak az értéke. Amikor a szó igazi értelmében amatőrök éreznek késztetést arra, hogy átadják azt a hatást, ami őket érte.


Pántl László: 'Dinnyési tó'


Ha mindehhez hozzátesszük, hogy "munkájuk"-hoz tartozik mindaz a szépség, amire a foglalkozás végzése közben rálaltek, még értékesebb a dolog. Hányan találjuk környezetünket - mondjuk a számítógép világát - olyan vonzónak, hogy másnak is meg merjük mutatni. Nem hasznosságát, nem pénzbeli értékét! Csak úgy, önmagában. Mert szép. Mert hatott ránk.


Cs.Seres Franciska: Valahol, ahol nyugalom van


Őszinte ez a kiállítás és ez felülmúlhatatlan értéke. Néha csetlő-botló ecsetvonásai ránk kacsintanak, néha egy nagyanyánk szobabeli képet vélünk felfedezni az Erdészeti Múzeum falán, de egy pillanatra sem jut eszünkbe az a szó, amivel ezeket a képeket el szoktuk intézni.


Árvay Zoltán képe


Mondjuk, hogy most nekem sem, bármennyire is szemem közé tekintget egy-egy agancsos a keretből, egy-egy állat a gombolyagot helyettesítő valami mellől.


Korbely István: Tél


Végezetül ne feledjük, hogy miközben ezek a képek születtek, alkotójuk is változott. És nem rossz irányban. Nem a pszihológus vagy a kórház ágyán, hanem otthon a festőállvány mellett.

(Kép és szöveg) -DI-