CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. november 15., vasárnap 00:00


Osztrák művészek kiállítása a Várkerület Galériában

A Kunstkreis Döbling kiállítása

Osztrák művészek kiállítása a Várkerület Galériában

A Kunstkreis Döbling kiállítása

November 14-án, szombaton 17 órakor Sz.Nagy Sándor, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke nyitotta meg a Döblingi Képzőművészeti Kör kiállítását a Várkerület Galériában.
A megnyitón mind magyar, mind osztrák részről külön méltatták azt a példaértékű kapcsolatot, amelynek létejötte mindkét fél számára fontos, a környezet számára pedig különösen sokat jelent, hiszen lehetővé teszi az anyaországon kívül is a művek kiállítását. Ez a kiállítás is egy, a soproni művészek munkáiból készült "vándorkiállítás" viszonzása, mely Ausztria nagyvárosaiban, Bécsben és Graz-ban volt látható.
A galéria külső termében Willi Czwik olajfestményeit láthatjuk. A nagy foltokban, élénk színekben felvitt vastag rétegek jól illenek a választott témákhoz. A művész kísérletező kedve tükröződik abban, ahogyan különböző stílusokat alkalmazva próbál közeledni a változatos témákhoz.
A belső teremben technikailag a legérettebb munkákat Ingrid Gudorf akvarelljei között találjuk, aki nagyon érett kompozíciókkal, egzotikus formák és elvont gondolatok tolmácsolásával jelentkezett, mindamellett igen látványos és harmonikus kompozíciók sorakoznak a falon.
Edit Schmetterer-Mattes az alkotások szellemi alapjait a kínai filozófiában és életszemléletben találta meg, ez ötvöződik montázs-kollázs formájában művein, melyek ugyancsak tudatos kompozíciók, esztétikailag sem zavarnak a felvitt írásjelek, tartalmilag pedig éppen a kevert formaiság teszi az európai szemléletnek is befogadhatóvá ezt a technikát. Ugyanennek tartalmi befogadása nyilván egyén-függő és kérdéses.
A Döblingi Képzőművészeti Kör értékes és jó anyaggal tisztelte meg a soproni partnert, ezzel együtt a soproni közönséget. Önmagunk és vidám, kedves barátaink tiszteletével együtt mindez kötelezi a soproni művészet szeretőit és pártolóit, hogy megtekintsék ezt a változatos, mégis összefogott kiállítást annak nyitvatartása alatt:
A kiállítás megtekinthetô: munkanapokon november 27-ig, naponta 10-17 óráig.

- DI -