CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1998. szeptember 27., vasárnap 00:00


Soproni és berlini képek...

Theresa Beitl kiállítása a Várkerület Galériában

Soproni és berlini képek...

Theresa Beitl kiállítása a Várkerület Galériában


Szeptember 26-án 17 órakor nyitotta meg Giczi János festőművész Theresa Beitl német festőművésznő kiállítását a Várkerület 19. sz. alatt a Várkerület Galériában.Beitl 1963-ban, Berlinben született, Párizsban tanult, 1985 óta Németország-szerte voltak kiállításai. A Meghívó tanusága szerint jelenleg a Berlini Szépművészeti Főiskola Kultúrpedagógiai Tanszékén folytat tanulmányokat, miután a világ legkülönbözőbb részein tanulmányutakon vett részt, jórészt - ahogyan személyes beszélgetésben bevallotta, egyéni kapcsolatai révén.


Guache és akril munkáinak nagy része két fő csoportba osztható, melyet ugyancsak személyes közlése révén tudunk, úgymint a tárgyak, csendéletek, enteriőrök és tájképek, melyeket egyéni látásmód jellemez és egyben nagyon dekoratívak, másrészt mostanában próbálkozik a virágok absztraktabb megjelenítésével is. A kiállításon ez utóbbiakra is van néhány példa.


E cikk írójának inkább az előbbiek tetszettek, az absztrakt munkákban sokkal kevesebb a megjelenítő erő, érdekes módon sokkal kevésbé mer elvonatkoztatni az ábrázoltak konkrét valóságától, mint nagyrészt természetközelben készült tájképein, melyek ezért is meglehetősen "időjárásfüggők", ahogyan mosolyogva mesélte.


Külön élményt jelent a kiállítás-látogatóknak, hogy szülő-lakóvárosukat egy teljesen más szemszögből láttatja a festőnő. Őszinte örömmel észleltük, hogy nyoma sincs benne merevségnek, szülő-és lakóhelyétől szokatlan bátorsággal kezeli a formákat és színeket. Színvilága és megjelenítése közel áll az impresszionistákhoz (enteriőrjének színhasználata Rippl-Rónait idézi) és a fauves-okhoz is, mindemellett modern és egyéni. Nyugodt szívvel ajánljuk a művészet-szerető soproniak figyelmébe ezt a kiállítást. Gazdagodni fognak megtekintésétől.
A művésznő E-mail címe: theresa@hdk-berlin.de
A kiállítás október 9-ig tekinthető meg munkanapokon 10-17 óráig, munkaszüneti napokon 10-13 óráig.

Fotó és szöveg- DI -