CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. július 06., csütörtök 00:00


Szőlőtermesztők és borosgazdák szakmai fóruma Dunaszerdahelyen

Lehetséges megoldás: az összefogás

Lehetséges megoldás: az összefogás

Szőlőtermesztők és borosgazdák szakmai fóruma Dunaszerdahelyen

A Soproni Bor Útja Phare CBC által támogatott marketingprogram újabb állomásaként június 30-án a szlovákiai Dunaszerdahelyen rendezték meg osztrák, szlovák és magyar, közel hetven fő, részvételével azt a szakmai fórumot, amely a három borvidék helyzetértékelésével, fejlesztési stratégiájával és integrációs lehetőségeinek kidolgozásával foglalkozott.
A Tourinform Iroda pályázata alapján összeállított programra a Taschnervin Kft. szervezésében  a gasztronómia képviselői, bortermelők, és kereskedők, turisztikai szakemberek képviselték Sopront Dunaszerdahelyen.
A plenárist ülést Keszegh Pál dunaszerdahelyi elöljáró köszöntő beszéde előzte meg.

Valachovic Anton, a pozsonyi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet munkatársa értékelte a dunaszerdahelyi borvidék helyzetét. Az előadó hangsúlyozta, hogy a lehangoló statisztikai kimutatások a valóságot még így sem tükrözik teljes egészében. Fő irányvonalnak és lehetséges megoldásnak azt tartja, ha a szőlészet, borászat megerősítését, fejlesztését - az EU-s elvárásokat is figyelemmel kísérve - ott helyezik előtérbe, ahol az évszázadok alatt a szőlőtermesztés és borkészítés folyamatosan volt jelen és helyt állt. A következő öt évnek a borvidék leépülésének megállítása, illetve a fejlesztés a feladata, amely a jelenlegi tulajdonviszonyok, költségigény és nem utolsósorban kockázati tényezők mellett nem kis munkát ró a csallóközi szőlősgazdákra.
A Soproni Borvidéket Molnár Tibor, a Sopron Városi Hegyközség Tanácsának elnöke mutatta be. Azzal együtt, hogy a világfajták őrületében élünk, a mi térségünkben nem szükséges új márkanevet kitalálni. A soproni Kékfrankos neve a térséghez tartozik - hangsúlyozta beszédében. Évszázadok óta termelik a Kékfrankost. A magyar szőlősgazdák legfőbb dolga az eredetvédelem jegyében végzett felújítás és újratelepítés. Az előadó említést tett arról a - tudomány által is elismert - tényről, miszerint a Kékfrankos fajta a Kaszpi- tenger vidékéről származik, majd a mi vidékünkön való meghonosodás után, tulajdonképpen innen terjedt el Európa többi államában. A hagyományőrzésről szólva a franciákat hozta fel példának, akik a bor kapcsán a múltról beszélnek, de korszerű technikájukkal a jelen követelményeinek megfelelően dolgoznak.
Az osztrák borvidék - nyilván leginkább irigylésre méltó - statisztikai adatait Gr.Johann Iby, a Blaufrankischland Aktiv Boralbizottság elnöke mutatta be. A négy régióba osztható, mintegy 2500 hektárnyi területen termelik osztrák szomszédaink az általuk is fő fajtának tartott Kékfrankost. Burgenlandban a bor és a turizmus immár elválaszthatatlan.
Szabó Géza, a Pécsi Egyetem tanára, a Villány-Siklósi Borvidék egyik programgazdája a Borút, mint speciális turisztikai termék - A borút fejlesztési stratégiája címmel tartott előadást. Az intelligens turizmus fogalmának meghatározása során beszélt arról a folyamatról, melynek során a vidéki régiók, a helyi értékek - a táj különlegessége, a helyi kultúrkincsek - iránti érdeklődés növekedése mellett a bor és a gasztronómia is fontos turisztikai vonzerőt jelent. Ez annál inkább érvényes, minél inkább tiszta és megbízható helyi forrásból származnak. A megoldások között az összefogást - Villány-Siklósi Borút Egyesület - a borút minősítendő szolgáltatásainak megteremtését említette.
A szakmai program szekcióüléseken folytatódott. A Bor és marketing - a piacra jutás és piacon maradás kérdéseiről Fedor Malik a Szlovák Technikai Egyetem professzora vezetésével tanácskoztak a résztvevők. A szekcióülésen elhangzottakat összegezve Malik professzor szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy a piacon jó minőségű, és ismert származású bor jelenjen meg. A jó minőségű bor a nemzet kulturáltságának bizonyítéka és - nem utolsósorban - pénzkérdés. Ezért szükségesnek tartja egy közös európai projekt kidolgozását, amely a borvidékek közötti együttműködés mellett az anyagi hátteret is biztosítaná a jó bornak. A legközelebbi alkalomra, amelynek helyszíne az ausztriai Deutschkreutz lesz, javasolta, hogy professzionális módon bemutatva, a különböző borvidékek zsűriztessék boraikat.
Eva Maria Klawatsch a Blaufrankischland Aktiv programvezetője elnökletével Borutak-borturizmus címmel folytatódott a második szekció munkája. Számos követendő példát mutatott be az előadó arra, hogy az összefogás, a szervezettség, a jogi háttér és természetesen az anyagi fedezet meglétének köszönhetően hogyan kínálják teljes csomagként a borhoz kötődő rendezvényeket a burgenlandi gazdák.
A rendezvény a három borvidék jellegzetes borainak bemutatásával és jó hangulatú borkóstolóval ért véget.

Tóth Éva