CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. augusztus 23., szerda 00:00


Soproni borok a zalaegerszegi Bországgyűlésen

A vendégek nem kis örömére

Soproni borok a zalaegerszegi Bországgyűlésen

Idén első alkalommal rendezték Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban a Bországgyűlést. A falumúzeum egyes portáin két-két borvidék mutatta be borait. A Soproni borvidék az Egri borvidékkel egy épületben egészítette ki egymás kínálatát.
A rendezvényre ellátogatók megismerkedtek a borokkal, szakmai előadásokat hallgattak és kipróbálhatták borfelismerő képességüket. Éhüket frissen sült kenyér, lepény, kalács, rétes, sajt, bográcsban készült ételek csillapították.
Kézművesek - nemezesek, bőrösök, kékfestők, fafaragók, fazekasok, hangszerkészítők - míves portékái kínálták magukat, a hangulatteremtésről pedig Berecz András, Szvorák Kati, Kónya István lantművész, Fitos Dezső néptáncművész, a Ghymes, a Kisalföld és a Georgikon táncegyüttesek, a Baraboly, a Pántlika, a Harmónia, a Kalamajka együttesek gondoskodtak. A színpadi művek kedvelői szintén találtak kedvükre való programot: a Studium és a Márkus Színház, illetve a Csesztregi Színjátszó Kör fellépése mellett részesei lehettek keresztelőnek, menyegzőnek, hajnaltáncnak, vásári mulatságnak. A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, őket mesemondó és bábszínház várta.
A borlovagrendek vasárnapi találkozóját hétfőn a borárverés követte. Az esemény fontosságát jelzi, hogy Villányból Tiffán Ede és Egerből Gál Tibor — az 1992-es illetve az 1999-es év borászai — saját maguk kínálták boraikat, tudván, hogy bármilyen magas elismerést is arat a bor és a szaktudás, a fogyasztókkal való közvetlen kapcsolatot mindig meg kell őrizni. Sopronból öt termelő ( Jandl Kálmán, Sop-Vin, Taschner-Vin, Vincellérház, VINEX) 13 féle borát lehetett megkóstolni, a vendégek nem kis örömére.

Taschner Kurt