CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. oktĂłber 28., szombat 00:00


Kinek (volt) fontos?

A Nyugati Kapu

Kinek (volt) fontos?
A Nyugati Kapu

A közelmúltban megyei napilapunk soproni oldala az objektivitás látszatát jól megörző rövid cikkben taglalja a helyi Nyugati Kapu eltűnésének okát.
A kiadó időszakos technikai gondokat - nyomdaváltást - említ, míg a másik fél - a nyomda - az egyébként mindenki által emlegetett kifizetetlen számlákra hivatkozik.
S hogy a cikk megfogalmazása, a nyilatkozatok sorrendisége mit sugall, ahhoz kétség nem fér.
S hogy a Nyugati Kapu négy hetes kimaradását nem szemlélhetjük teljes közönnyel annak csak egyik oka, hogy cikkeinek mi is rendszeresen helyet adtunk.
Olvasom a cikket és - szakmai ártalom (?) - arra gondolok, hogy ha azt nekem kellett volna megírnom, akkor a két felen kívül még kiket és miről kérdeztem volna meg. Már csak az említett objektivítás (látszatának hangsúlyosabbá tétele) miatt.
Szóval, megkérdeztem volna a fő állású újságírókat, szerkesztőket, hogy például ők megkapták-e bérüket? Megkérdeztem volna őket, hogy akkor, amikor először szembesültek azzal, hogy a lap nem jelent meg, mit gondoltak? És mit mondott nekik minderről a kiadó? Mondott-e valamit egyáltalán? Megkérdeztem volna az újság külsőseit, hogy ők kaptak-e tiszteletdíjat? Kértek-e egyáltalán tiszteletdíjat? És ha nem kértek, akkor miért nem? Megkérdeztem volna az újságárusokat, hogy péntekenként várták-e már nyitás előtt toporogva a lapot az olvasók? Megkérdeztem volna azokat (a szerencséseket, vagy kiváltságosokat?), akiknek hetente úgy dobták be a lapot, hogy végig azt hitték, hogy ez is egy a sok ingyenes kiadvány között. Hogyan van az, hogy egy közel hatvanezres város nem tud egy hetilapot eltartani? Vagy nem is akar?
Erről kérdeztem volna meg a civil szervezeteket, akiknek - hangzatosan - a lapjaként indult a kiadvány, az előfizetőket, akik több hónapra előfizették a lapot és most kíváncsiak, hogy hová lett a pénzük, a lap marketingeseit, hirdetésszervezőit, a lapban hirdetőket. Megkérdeztem volna mindazokat a városban, akiknek a kultúrához a sajtóhoz vajmi közük is van, és azokat, akiknek előszobáiban péntekenként számolatlanul ott hevert a Nyugati Kapu legfrissebb száma.
Talán így kiderült volna, hogy valakinek fontos (volt)-e vagy sem a Nyugati Kapu. És ha igen (vagy nem), akkor kinek és miért (nem).
Csakhát az ominózus cikket nem nekem kellett megírnom.