CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. november 19., vasárnap 00:00


Csak politika és tudomány, de hozzá az ember is

Dr Turbuly Éva levéltárvezető előadása a KÉSZ-ben

Csak politika és tudomány, de hozzá az ember is
Dr Turbuly Éva levéltárvezető előadása a KÉSZ-ben

November 18-án 16 órakor az Orsolyita Kollégium dísztermében a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportja szervezéséban tartott előadást "Thurner Mihály polgármester és Dr. Házi Jenő együttműködése 1918 és 1941 között" címmel Dr. Turbuly Éva, a levéltár vezetője.
Egyszerűen azzal is jellemezhetném az előadás sikerét, hogy egyrészt, amikor ugyanerre a napra szervezett zarándoklatot Budapestre a Szent György Templom, másrészt 17 órára már városszerte meghirdették - és nem a mi szerény módszereinkkel - a Soproni Képes Céh kiállításának megnyitóját a Festőterembe, így is nagy számban gyülekeztek a résztvevők.
Mondhatnám azt is, hogy hölgy előadó ilyen tapsot még nem kapott KÉSZ előadáson.
Mindez azonban nyilván csak a reakció jellemzése és nem az előadásé, mely fantasztikusan összeszedett és tömör, másrészt a mögöttes széleskörű ismereteket tudás szintjén tükröző volt.


A két címadó életrajzának ismertetésén túl az előadó - bár említette, de tudatosan nem részletezte - a népszavazás körülményeit. Ezzel szemben részletesen és tényszerűen mondta el a két nagy ember együttműködését a két világháború között, közös sorsukat a háború után.
Dr. Turbuly Éva előadásában azt a képet építette fel a hallgatóságban, amit e két nagyszerű ember tudatos együttműködése a helyi és a nagy-politikában eredményezett, beleértve ebbe a közeli városokkal való kapcsolatot, a város megbecsülését és a levéltári lehetőségeket.


A tényszerű előadás után már "csak" érzelmi momentumokkal tudta a közönség kiegészíteni az előadó által mondottakat. Csak remélhetjük, hogy az ilyen típusú együttműködések szaporodása által is javul a jövőben városunk és lakóinak jelenlegi helyzete.

fotók Pluzsik Tamás gépével és szöveg
- DI -