CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. március 07., vasárnap 00:00


...mégis erős, távolságokat átfogó...

Tóth Ferenc szovátai festôművész kiállítása

...mégis erős, távolságokat átfogó...

Tóth Ferenc szovátai festôművész kiállítása.

Március 7-én, vasárnap 11 órakor az Erdélyi Házban (Fövényverem u. 15.) Sz. Nagy Sándor a Soproni Képzôművészeti Társaság elnöke nyitotta meg Tóth Ferenc szovátai festôművész kiállítását.

A tárlatra belépő vendéget Székelyföld egy jellegzetes darabjának sajátos üzenetei fogadják: felszabdalt képek, ahogyan a Kis-Küküllő és mellékvizei, a Juhod, a Sebes és a Szováta patak vágja részekre a hegyek lábait. A Szovát nemzetség, az Örlec székely nem leszármazottjai művelik a sóhegyek élő változásait elszenvedő táj el-eltűnő parcelláit.

Egy ilyen építő táj és közösség konstruktív leszármazottja Tóth Ferenc, aki az Erdélyi Ház őrző-alkotó közössége révén lehetőséget kapott a bemutatkozásra annak a néhány képnek az erejéig, ami elfér az Erdélyi Ház három kis helyiségében.

Egy teljes és zárt világ figurális- és tájképeivel, a fénylő levegő szűrőjén átengedett élénk-színű palettájával emlékezteti az el nem feledhető szép táj és a benne élő emberek üzenetével az emlékezőt. Felbukkannak a havasok alatti szántók, a tavak és naplementék, a megbúvó falvakat lakó tiszta és szenvedő emberek.

Egy teljes világ néhány képben. Egyszerűségében esendő és mégis erős, távolságokat átfogó. Nem kopik a táj sószikláival együtt és előbukkan a szívek felszínén, mint erdős havasok között a fehér kőzet, amit be nem fedhet a felejtés zuzmója, nem lehet alapja a messzire tekintő fenyőnek. Csak áll és emlékeztet puszta létével.

A kiállítás márc.19-ig tekinthető meg, hétköznapokon 10-15 óráig.


- DI -