CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. december 17., péntek 00:00


nem hagynak időt az átgondolásra, az utólagos korrigálásra

Sóti György kiállítása az Erdélyi Házban

nem hagynak időt az átgondolásra, az utólagos korrigálásra
Sóti György kiállítása az Erdélyi Házban

A Soproni Erdélyi Kör azon nemes szándéka, hogy határon túli magyar képzőművészeket mutasson be a városnak - az eddigi erdélyi művészek után - egy délvidéki származású művész , Sóti György kiállításával igazából kulturális küldetésnek is felfogható.

Így a határainkon túli, huszadik századvégi művészeti irányzatokkal, feladatokkal, érzésvilágokkal, stílusokkal és kivitelezési technikákkal is megismerkedhetünk.

Sóti György ábrázolásmódjaiban, technikájában és a témáiban jelentkező nagyfokú változatosság azt jelzi, hogy a művész kedvenc témája:…az élet maga.
Sok esetben kész vázakat gyárt, amelyre a néző a maga képessége és gondolati világa szerint építhet.

Kedvenc technikája a légecset. Ezzel gondolati festészetet művel oly módon, hogy az alkotás felületére a levegő viszi át a festéket. Ennek szabadkézi technikáját használva érintés nélkül simogat, realisztikusan ábrázol, úgy hogy közben a szimbólum válik hangsúlyossá. Tanya, pihenőkereszt, gyermekkori emlékek évtizedes távlata és hangulata válik láthatóvá.

Nyomdafestékkel gyors, légies képeket készít. Ezek az alkotások nem hagynak időt az átgondolásra, az utólagos korrigálásra. Elkészültük után már értelmét veszti utólagos átfestésük, Sóti szerint könnyedségük az, amire az életben is szükség van.
Sóti nem akar semmilyen szakmai fogásnál, megállapodni: van aki tájkép- , van aki portré-, vagy akár aktfestőnek ismeri. Mindenki a neki leginkább megfelelőnek.
Sóti György délvidéki származású szegedi művész kiállítása december 25-ig látható a soproni Erdélyi Házban.

szöveg és fotó Tóth Éva