CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. jĂşnius 29., kedd 00:00


Követendő példának lehetünk tanúi

A városért

Követendő példának lehetünk tanúi
A városért


A Sopronért Baráti Társaság 1995-ben irányította a közvélemény és az illetékesek figyelmét az elhanyagolt Móricz Zsigmond u. 2. sz. (korábban Domonkos u. 12. sz.) alatti ház, az un. Somogyi palota portáljára. Az 1766-ban épült barokk palota jelenlegi formáját a XIX. század első felében kapta. Az épület fő ékessége a gyönyörű kapu. Dúsan faragott kazettái Ganymedes görög királyfi történetét mesélik el. A monda szerint Zeusz raboltatta el kedvenc madarával, a sassal azért, hogy az Olümposzon a pohárnokává tegye.
Társaságunk felhívása a városban nyitott fülekre talált a polgármesteri hivatal munkatársai és a lakók körében is és így vált lehetővé, hogy 1998 végére a rekunstrukció valóra váljon és a kapu ismét a város egyik értékes színfoltja legyen:


Sopron, Móricz Zsigmond u. 2. sz.

A kapu rekontrukcióját az önkormányzathoz tartozó Soproni Építő- és Asztalosipari Kft. koordinálta és végezte el lelkes és lelkiismeretes munkával. Az, hogy a kapu faragásának finom részletei is láthatóvá váltak a régi festék alól és az újrafestés gondossága is Rozsolits György festőművész munkáját dicséri.
A kőfaragó mester, Baranyai László, nemcsak munkájával, hanem az épület építéstörténeti ismeretével is büszkélkedhet. Nagy segítséget jelentett, hogy több régi fénykép is előkerült a lakóktól, de a Városi Múzeumtól is. Ez utóbbi haború előtti fénykép alapján lehetett rekonstruálni az ellopott kilincset is.

Követendő példának lehetünk tanúi! Annak, hogy milyen sokan vannak akik segítőkészséget tanúsítanak akkor, ha a cél nemes és az Sopronért történik.



A Sopronért Baráti Társaság nevében Reischl Ferenc