CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. augusztus 21., szombat 00:00


Páternoszter

Dr. Korzenszky Richárd OSB naplója


Páternoszter

Dr. Korzenszky Richárd OSB naplója

Feljegyzések a minisztériumból 1992-94. Szemimpex Kiadó
Ahogyan a minisztériumok jellegzetes közlekedési eszközében, a folyamatosan mozgó személyliftben tűnnek elő és el az emberek, úgy merülnek fel a változás éveinek forgatagából az egyházi "átál-lás" idejének eseményei, Korzenszky atya emlékei a jelzett időből. Az egyházi ingatlan-ügyek, iskolák indítása és újraindítása a könyv formátumú napló témája.
Az évek hangulata, a nagy várakozás, tiszta és aljas szándékú ütközések és ütköztetések sorakoznak a könyv lapjain, melyeket egy bencés volt iskolaigazgatónak keresztény módon kell napról napra, kilométerről kilométerre megoldania.
Tárgyszerűségében, szinte órarendszerű pontossággal megírt tudósítás ez, melynek sorai között nagyon komoly megfontolásokra lelhet a figyelmes olvasó.

Nem a recenzió írójának a feladata, hogy rangsorolja a könyv tanulságait, de számára a legmegdöbbentőbb és megfontolandóbb mindenképpen a bencés szerzetes azon felismerése és törekvése, hogy olyan folyamatos "hátteret" biztosítson magának - sokszor embertelen időbeosztás és fáradság közepette - amelynek védelmében elviselhetővé válik az a robot, amit a legtöbb "civil és laikus" nap mint nap ilyen lelki háttér nélkül végez. Ez a háttér az a szellemi alap, amelynek segítségével önmaga tud maradni, amelynek segítségével talán velünk is, számunkra is emberibb lenne a világ.


- DI -