CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. november 12., vasárnap 00:00


A Körmendi - Csák Gyűjtemény új kiállításai 3.

Palotás József

A Körmendi - Csák Gyűjtemény új kiállításai 3.
Palotás József

November 11-én nyíltak meg a Körmendi - Csák Kortárs Magyar Művészeti Gyűjtemény Templom utcai épületében az új kiállítások. A november 30-ig 10-17 óráig megtekinthető művek Palotás József Munkácsy-díjas szobrászművész munkái.


Ironikus, néha a groteszk, a karikatúra határát súroló szobrok ezek. A munkák, ha személyt ábrázolnak, folytatják annak munkásságát, valamiképpen rigolyáit, Dali esetében feltűnési viszketegségét, melyek mind lepleznek valamit. Idáig terjed Palotás József művészete. Azt a valamit már nem meri (tudja?) megnevezni.


A karcsú és szándékosan deformált alakok egyrészről nyilván tudatosan valamiféle egységes megjelenés szándékával szövődtek, mely szándék sikeres is. Torzítások is egyben, melyek az egyéni szépségkeresés szándékát tükrözik a "tudományos kritika" előtt.


Folytatódik a "modernség" a görög, de főleg magyar mondavilág és mitológia alakjainak megjelenítésében, ahol a lényegre törekvés szerencsésen ötvöződik a már kialakított forma-ideál világával. Itt ismét egy sikeres "kettős akadályvételt" könyvelhet el a "lovas".


A koronát pedig az alkalmazott szoborművészet kellékei, a jobb házakból elmaradhatatlan funkcionális szobrok (őrzők) - az udvari ajtóban - teszik fel az alkotásokra. Utolsó előtti lépcsőfok a sikeres címadás, mely egy "útkereső forma" - Palotás József egyik kedvenc formaegyüttese, különböző címeken fut a fény felé.


Nem tudom, az alkotó meddig ért el a fény megtalálásában. Szobrai sok felfedezésről, a világ fényéhez való nagyon tudatos alkalmazkodásról beszélnek. Egy tehetséges ember és a világ küzdelmében az állás egyelőre döntetlen. Őszintén drukkolok Palotás Józsefnek, hogy valamiképpen győzzön a világ felett!

fotók Pluzsik Tamás gépével és szöveg
- DI -