CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. május 19., péntek 00:00


A képek kedvtelésből készültek, kikapcsolódásként

Némethné Nagy Ilona kiállítása a Plaza Galériában

A képek kedvtelésből készültek, kikapcsolódásként
Némethné Nagy Ilona kiállítása a Plaza Galériában

Színek és fények címmel nyílott kiállítása Némethné Nagy Ilonának a Plaza Galériában.


Vallomása szerint önképzéssel, sok gyakorlással érte el, hogy 1996-ban eljuthatott a Sarródi Nemzetközi Alkotótáborba, ahol további segítséget és biztatást kapott az alkotómunkához. Némethné Nagy Ilona kiállított olaj-, akvarell- és selyemképei többnyire tájképek. Ezek egyértelműen arra utalnak, hogy kedvelt témája a természet.
Selyemképei - a technika sajátosságánál fogva - első látásra, elvontabb értelmezéseket is hordoznak. Egységességük - az alapanyag áttetszőségéhez képest szokatlanul erőteljes színhasználatnak köszönhetően - szembetűnő.

Aprólékos munka és a részletek gondos kidolgozása jellemzi az olajképeket, amelyeknek színvilága rendkívül gazdag. A technikák különbözőségén túl a kiállítási anyagnak összhatását valószínűleg az befolyásolja alapvetően, hogy a képek kedvtelésből készültek, kikapcsolódásként. A képek nyújtotta vizuális élmény gondolati egységét lehet ugyan keresni, ám az ilyen jellegű intellektuális tevékenység ez esetben fölösleges, hiszen a kép arról és annyiról szól, amit ábrázol.

Azon viszont el lehet tűnődni - csak úgy általában, a mozgólépcsőn lefelé - hogy milyen szempontok érvényesülnek, amikor kiállításra kerül egy-egy alkotó anyaga, azon túl, hogy a butiksor csupa nélkülözhetetlen áruinak kínálatát bővítik imígyen még eggyel.

Szöveg és fotó Tóth Éva