CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. jĂşlius 17., szombat 00:00


MATÁV játszótér nyílt a KRESZ parkban

Gondolatok a játszótéren

MATÁV játszótér nyílt a KRESZ parkban
Gondolatok a játszótéren


A MATÁV-nak a soproni gyerekek számára szánt ajándékaként új játszótér nyílt szombaton délelőtt a KRESZ park mellett a Lővér körút kanyarjában. Már kora délelőtt benépesítették az apróságok a fából épült játszótér létesítményeit. Sokan a hivatalos megnyitó előtt már felavatták a fából épült létesítményeket, tornyot, hajót és hintát.

Ha valaki még ezután is unatkozott volna, az megcsodálhatta a bohócokat, a gólyalábon járó pirosnadrágos kedvenceket, trikóért furakodhatott, kakaópartin vehetett részt, hallgathatta a hangszórókból áradó zenét.

A gyerekek minden elfogultság nélkül "vették át" az építtetőtől a számukra épített játszó-lehetőséget, a nagy kanyar pedig hamar megtelt parkoló autókkal, ahonnan új és új hullámban áradtak a használni szándékozók.

A "kultúra támogatója" most valóban jól döntött: a soproni játszóterek állapota nagyon lehangoló, idén tavasszal elmaradt a szokásos évi karbantartás. A nyár elején - mint gyakorló nagyapa jól tudom - egyenetlen talajú tereken álltak és nem mozdultak a körhinták, félláncon lógtak a hinták, a kisvasutak tetején beesett az áprilisi eső. Adódik tehát a feladat: nemcsak megépíteni kell, hanem, ha azt akarjuk, hogy megmaradjon tartós használatban, karban is kell tartani a megkapott játszóteret.

Igen! Gyermekeinknek szükségük van a kultúrált játék lehetőségére, az eszköztárra, hogy mozgási igényüket biztonságosan kielégíthessék, hogy szituációs játékaikhoz eszközöket találjanak. Nekünk, felnőtteknek pedig szükségünk van a mintára, amit a padon üldögélve vagy éppen az aktív játékban résztvevőként tanulhatunk gyermekeinktől. Elfelejtettük a játék szépségét, a gondtalanság lehetőségét és pillanatait, "keményebb" játékra váltottunk. Nagyon szép dolog, ha gondjaink egyik "okozója" teremt alkalmat egy igazi játékra! Milyen kár, hogy nem mi építhettük a játszóteret a MATÁV számára!


-DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével