CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. szeptember 15., szerda 00:00


két olyan fontosnak tartott alapelvet örököltek

Miklóssy Gábor emlékkiállítás a soproni Erdélyi Házban

két olyan fontosnak tartott alapelvet örököltek
Miklóssy Gábor emlékkiállítás a soproni Erdélyi Házban

Miklóssy Gábor (1912-1998), László Gyula festőművész-régészprofesszorral együtt a Budapesti Képzőművészeti Akadémián Rudnay Gyula mester tanítványa volt. Rudnay iskolája meghatározó szellemű és erejű volt, amelyben - nem annyira a stílust, mint a megközelítést illetően - a nagy klasszikusok: Giorgione, Tintoretto, Tizian, Goya, Vélasquez iskoláinak hatása lelhető fel. A mestertől tanítványai két olyan fontosnak tartott alapelvet örököltek, amely a formaalkotás és -játék öncélú kalandozásait kizárja az alkotásból: a "modellező" formálás vonatkozzon emberi figurára, tájra, csendéletre; a fantáziaszülte kompozíciók történelemhez, illetve biblikus témákhoz kötődjenek

.

Miklóssy Gábor a Rudnaynál tanult technikai eszközök birtokában saját erős egyénisége szerint teremtett külön művészi világot.
Az Erdélyi Házban bemutatott különböző korszakaiból való alkotásokban az erőteljes színvilág és fényábrázolás tájképeit dinamizmussal telíti. Színhasználat és kompozíció együtt teremti meg azt a belső feszültséget, amely az ábrázolt pillanaton tovább mutatva drámai mozgalmasságot generál és érzelmi többletet sugall.

Miklóssy Gábor 28 éven át volt a Kolozsvári Képzőművészeti Főiskola tanára. Soproni emlékkiállításán, amely szeptember 24-ig látható, számos Magyarországon és külföldön élő volt tanítványa tisztelgett emléke előtt.



szöveg és fotó- Tóth Éva -