CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. május 28., vasárnap 00:00


Talán egy borostyán nyakék zárványából

Ha fejlődik, ha visszatér

Talán egy borostyán nyakék zárványából
Ha fejlődik, ha visszatér

A Soproni Képzőművészeti Társaság három tagja, Dr. Kerékgyártó Imre grafikáiból, Major Mária Magdolna és Preiner Zoltán festményeiből rendezett kiállítást nyitott meg május 28-án, vasárnap Füzi Edit kulturális menedzser a Várkerület Galériában. A tárlat június 9-ig tekinthető meg.
Az ismertető részéről nem sok minden hozzátennivaló való van a szép kiállítású meghívó szövegéhez, melyben Kerékgyártó Imrét, mint szürealista grafikák alkotóját, Major Mária Magdolnát, mint gyermekkora óta festegetőt és Preiner Zoltánt, mint az akadémikus festészetet 2000-ben képviselő alkotót mutatja be.

Mit tehet hozzá ehhez az ismertetőhöz a cikk írója, aki most kikapcsolja magában kritikai érzékét és azt mondja: Ha Jurassic Parknak sikere volt, miért ne bújhatna elő egy megkövesedett gyanta belsejéből olyan emberi DNS (hátha még ki sem pusztult a vágy génje az élő egyedek örökletes állományából), melyből megtölthetők a mai múzeumok is elfeledett technikák eredményeivel.

Nehéz túltenni magunkat azon a rögeszmén, hogy a művészet akkor lépett át egy-egy stíluson, amikor egyrészről jelentős képviselőiben úgy érezte, magasabbra nem hághat, másrészről ifjú titánok döngették a galériák ajtajait, hogy teljesen más technikán keresztül mutassák be a maguk világát. A művészet viszont szabadon hagyta az utat a technikák keveredéséhez, melyben a változatosság sok meglepetéssel kecsegtet.
Sokkal jobban kellene ahhoz ismerni az alkotókat, hogy ezt az együtest anakronizmusnak, érdekeltségnek vagy a művészi fejlődés egy fokán megragadt sajátos "dupla neoklasszicizmusnak" nevezzük.

Pedig ítészek dolgában sincs hova visszavágyni. A klasszikus zsűrik is ítéltek éhhalálra géniuszokat és a szabad közizlés is töltött meg lakások millióit silány kivitelű és mondanivalójú képekkel. Járkáljanak hát bogárszerű szörnyek az üvegmozaikszerűen bomló valóságban, verjék vissza a tárgyak a világ csaknem hamisítatlan visszfényét, és részesüljünk egy bacchanália klasszikus kép-kivágásának kívánatos fürtjeiben. Ha meggondolom, hogy van is, aki belekóstoljon, hát tegye meg! A menzán felnőtt nemzedéket nem biztos, hogy zavarja a lakk íze.
- DI -