CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. június 11., vasárnap 00:00


Kilencszáz fokon égetődik a súlyos tartalom az anyagra

Kopócs Tibor kiállítása az Erdélyi Házban

Kilencszáz fokon égetődik a súlyos tartalom az anyagra
Kopócs Tibor kiállítása az Erdélyi Házban

Kopócs Tibor festő- és grafikusművész, könyvillusztrátor, színházi jelmez- és díszlettervező, művészeti lap főszerkesztője és tervezője. A soproni Erdélyi Házban tűzzománc képei és grafikái láthatók.


A zománcozás technikáját elsajátítva Kopócs Tibor olyan 3000 éves tudomány birtokába került, amelynek előkelősége és hasznossága egyformán nyert hangsúlyt az emberiség történetében. Királyok, főurak, gazdag polgárok ékszerzománcként, a mindennapokban a köznapi emberek edényzománcként mindenképpen találkoztak már a - huszadik században az avantgard által immár művészeti régiókba emelt - a tűzben alkotott látvány- nyelv adta tudással és tapasztalattal.


Kopócs Tibor kompozícióiban kilencszáz fokon égetődik a súlyos tartalom az anyagra, és mégis könnyed szépséget eredményez. Fanyar (ön)irónia és kifelé kacsintás alapvetően az életélvezet derűjét közvetíti.
Szimbólumvilágában fellelhető a sumér-akkád babiloni asztrológia, a bibliai óhéber világszemlélet, a magyar ősi hitvilág, az ógörög mítikus figurák és az újszövetség üzenete egyaránt. A századvég tapasztalatai szűrődnek mindezeken át, hogy közben egy közérthető rendszer erővonalai szerint rendeződnek, felvillantva kultúrák és társadalmak egymáshoz való - bonyolult - viszonyát. Mindezekben a teljességet keresve mutatja meg a művész az embert.


Munkáin minduntalan feltűnnek dús idomú, ízig-vérig mai nők, mely alkotások sokkal inkább a századvég(elő) talajvesztettségének lélektani visszhatását, mintsem a művész tabuk nélküli nőimádatát jelzik.
Kopócs említett kompozíciós érzéke és egyensúlya grafikáira és tollrajzaira egyaránt jellemző. Egymás mellett szaladó vonalai minden emberi kapcsolat vizuális megfogalmazásai, amelyekben a groteszk - tágabb dimenziókban - az értékek értelmezésében társadalmi és művészi üzenetet közvetít.


A kérdés csak az, hogy vannak-e manapság még olyanok, akiket ez érdekel?
Kopócs Tibor szlovákiai művész munkái június 17-ig tekinthetők meg a Fövényverem utcai Erdélyi Házban.

szöveg és fotó Tóth Éva