CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. május 30., vasárnap 00:00


Egy evangéliumi levél 1999-ből

Nemcsak művészeknek

Egy evangéliumi levél 1999-ből

Nemcsak művészeknek

Hangmelléklettel

Tudom, hogy nagyon egyéni, kit mi fog meg még a mindenkinek szóló Szentírásból is. Szeretünk az egész megtartása mellett is kiemelni részeket, mert annyira nekünk szólónak érezzük, mert mi is annyira úgy érezzük, vagy éppen szíven talál a "kétélű kard".
Már a Kurír-ban olvashattuk az ismertetést II. János Pál húsvéti keltezésű leveléről, melyet a művészeknek írt. Alig telt el néhány nap a híradástól és máris teljes egészében és magyarul is olvasható Diós atya jóvoltából az Interneten.
URL: http://www.katolikus .hu/p_encik/artpr.html
Miért különleges ez a levél? Miért tartom fontosnak, hogy itt, e helyen is megjelenjék róla néhány sor?

Először is a testvéri hangneme miatt. Egy ember szól az embertárshoz, mégpedig olyan ember, aki maga is jártas a művészetekben. Érzékeny ember, aki fantasztikus munkabírása mellett is talál alkalmat a művészetekkel és azok képviselőivel való találkozásra, mert igényli azt, mert meg van győződve róla, hogy az isteniben való általános részesedés egyik eszköze a szikra, mely Istentől a művészeteken át jut a kor emberéhez. Különleges képességű az üzenet írója, mert alapvető kérdésekre választ kereső szavai egyszerűek és érthetőek minden olvasó számára.
Alapvető a levél, mert olyan korban született, amikor az Isten-ember kapcsolat tudatosan előidézett válságát látjuk a művészet sok megnyilvánulásában is.
Még egy gondolat: minden földrajzi területnek megvan a művészeti története, de az üzenet legjobban a hagyományosan keresztény művészetet művelők földjén érthető. A keleti és nyugati kereszténység is rászorul a bíztatásra, mely meghív mindenkit, hívőt és hitetlent is az együtt gondolkodásra, hogy együtt keressék a művészetben is a választ az emberiség örök és alapvető kérdéseire.
Mi is kisérletet teszünk arra, hogy a felmerülő kérdésekre értő választ kérjünk másoktól. A válaszokat, ha megérkeznek, természetesen közreadjuk.
Szöveg:- DI -