CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. jĂşnius 06., kedd 00:00


Egy rég hiányzó könyv egyik fele

Könyvhét: Hankiss Elemér beszélgetései

Egy rég hiányzó könyv egyik fele

Könyvhét: Hankiss Elemér beszélgetései



Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Helikon Kiadó (expressz) gondozásában az MTV Tudósklub 1999-es beszélgetéssorozata: Beszélgetések Életről és Halálról címmel. Talán nem egyedül voltam, aki esti szellemi használhatatlanságomban jórészt elmulasztottam ezeket a beszélgetéseket. Lehet, hogy Hankiss Elemér korábbi elnöki szerepköréből maradt vissza egy rossz érzés is: tény, hogy sokat nem hallottam ebből a párbeszédből, melyet a beszélgetés vezetője - valamiféle ördög ügyvédjeként - Puskás Ildikó vallástörténésszel (az indiai vallások képviseletében), Blankenstein Miklóssal, az Országos Lelkipásztori Intézet vezetőjével, Fröhlich Róbert teológussal, a Dohány utcai zsinagóga rabbijával és Szabó Istvánnal, református teológussal, mint állandó szereplőkkel folytatott. Őket egészítette ki alkalomszerűen Jelenits István piarista teológus és filozófus, Fórizs László, a Buddhista Főiskola tanszékvezető tanára, Molnár Béla lelkész, Molnár Tamás, aki filozófus a Yale egyetemen és Csányi Vilmos humánetológus, tanszékvezető egyetemi tanár.
A műsor és ennek "könyvesített változata" nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy azokra az alapvető kérdésekre keresse az ismert teológusok és lelkipásztorok körében a választ, melyek mindenkiben felvetődnek valamilyen formában. Talán nem ilyen megfogalmazásban, ilyen rendezettségben, de a válasz keresése elodázhatatlan, mert egész életvitelünk, konkrét cselekvéseink múlnak a kérdésre adott válaszoktól.

  1. Fejlődik-e az emberiség? (A történelem kérdőjeleiről)
  2. Üdvtörténet vagy rettenet? (A történelem értelméről és céljáról)
  3. Mi az ember szerepe a világban? (Az "együtt-teremtés" lehetőségéről)
  4. Szabad-e az ember? (A szabadság lehetőségeiről és útvesztőiről)
  5. Miért legyek én tisztességes? (A jóról és a rosszról)
  6. Szeresd felebarátodat? Vagy szeresd önmagadat? (A mai civilizációról)
  7. Hol az igazság mostanában? (Egy igazságos vagy igazságtalan világról)
  8. Isten: valóság vagy hipotézis? (A vallás és a hit szerepéről)
  9. Halál, hol a te fullánkod?(A halandóság drámájáról)

Érdekes módon alakul ki ez a párbeszéd, melyet végeredményben egy kis ország teológusai folytatnak az ökumené (eredeti jelentésében: az ismert teljes világ) jegyében.
Noha a könyv lapjain is "átsüt" vérmérsékletbeli különbségük, a beszélgetés mindvégig a másik véleményének tiszteletbentartása mellett folyik.
Maga Hankiss is hangsúlyozza, hogy ez a beszélgetéssorozat csak az egyik, mégpedig szétválasztott fele a témáról folytatható diskurzusnak. Lehet, hogy az MTV már le is adta a nemhívők beszélgetéseit ugyanezen témákról?
Én egy mulasztásom pótoltam a könyv megvételével és elolvasásával. Lehet, hogy másnak a "nyomtatott betű biztonsága" adja meg az ismeret tartósságát, lehet, hogy ismét másnak egy hasonló témájú beszélgetéshez lesz szüksége jó minőségű forrásra.
A könyv megjelenésében is vonzó, egyszerű és nemes. Talán itt abba is hagyom az ismertető írását, nehogy valakit is elriasszak bármely személyes pozitív érzés alapján.

Szöveg - DI -