CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. április 22., szombat 00:00


Örök körforgásban

György F. János kiállítása az Erdélyi Házban

Örök körforgásban
György F. János (Lurkó)
kerámia és szobor kiállítása az
Erdélyi Házban

György F. János keramikus szobrászművész Marosvásárhelyen született, a kolozsvári Képzőművészeti Akadémia kerámia szakán végzett, majd 1984-ben az erdélyi sors továbblépésre kényszerítette: Németországba települt át. Azóta dolgozik fáradhatatlanul művészi álmainak, ötleteinek megvalósításán.


Az Erdélyi Házban bemutatott alkotásainak egy része - a kerámiamunkák - szürrealisztikus metaforák. Az emberi jellemekkel felruházott használati tárgyak - gyümölcsöstál, gyertyatartó, persely, olajmécses - és a kisplasztikák groteszkbe csomagolt, a kor hangulatát tükröző, filozofikus mondanivalót hordoznak, úgy, hogy az előbbieknél mindez a funkcionalitásnál is hangsúlyosabb.

Nagy gondolatok és eszmék, valamint azok gyakorlati megvalósítása jelenik meg egy-egy kézzelfogható tárgyba sűrítve, innen a groteszk hatás. Például a győzelem jelét mutató kéz kúszó csigaként hordozza a hátán a föld minden gyászát és rákfenéjét.

Mintegy ellentéteként a kerámiába égetett valós világnak jelennek meg a második teremben azok a szoborkompozíciók, amelyek György F. János alapvetően harmóniára épülő világszemléletét tükrözik.

Elvonatkoztatott formái annyira asszociatívak, hogy - az első benyomás keltette - nonfiguratív jelző aligha illik rájuk. Teljesen letisztult szimbolikája egyértelmű, a férfi és nő párkapcsolatot jeleníti meg. A lágy, hajlított formák összhangjában az egymást kiegészítő pozitív és negatív formák párhuzamosan futnak, örök körforgásban.

Egységesen zárt kompozíciói a keletkezés, a fejlődés pozitív gondolatát sugalmazzák. A komplementer formák tökéletes összhangját a valósággal a Yin-Yang elmélet Ani-Jani néven magyarosított, ironikus megfogalmazása szembesíti.

szöveg és fotó Tóth Éva