CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. március 18., szombat 00:00


Emblémák

Gerencsér Tamás kiállítása

Emblémák
Gerencsér Tamás kiállítása

A VasVillában a Soproni Tavaszi Napok keretében nyílt meg 18-án délelőtt 11-kor Gerencsér Tamás alkalmazott grafikai kiállítása.


A görög-latin eredetű szó - embléma - négyes jelentése
  • jelvény, jelkép
  • jelmondat
  • valamely fogalom, eszmei törekvés jelképes képzőművészeti ábrázolása
  • védjegy jellegű ábra, jelvény


Gerencsér Tamás tárlatán a látogatók - amennyiben választani kell -, leginkább az első és utolsó pont szerinti emblémákkal találkoznak.
Durva leegyszerűsítés lenne, ha reklámnak aposztrofálnánk azokat az alkotásokat, melyek a design-nak (dizájn) a részei, az üzleti élet sine qua non-jai, (elengedhetetlen feltételei) de ugyanúgy szerves kapcsolatban vannak a PR (public relation) és az image-(imidzs, imázs) képzéssel. A hétköznapi élet mindennapos, angolszász származású szavait használjuk, melyek új életre kelnek a volt népi demokráciákban.
Nem, nem politikai, hanem elsősorban gazdasági és esztétikai kategóriáról van szó. Ahogyan az építészek méltósága jelenik meg egy-egy középkori katedrális vagy egy modern város sziluettjében, úgy az embléma inkább a szemmagasság művészete. Eleinte nyilván csak felhívó jelleggel kellett, hogy rendelkezzen, most, amikor már mindent eláraszt a reklámanyag, már arra kell, hogy késztesse az alkotót, hogy meg is különböztesse a többitől a megrendelőt, szerencsés esetben pedig az emberi környezet esztétikumát ne rontsa, sőt esetleg növelje.


Valamennyire könnyen elsiklunk ezen művészet alkotásai felett. Már elegünk van a reklámból, akik a pult tulsó oldalán (van ilyen?) állunk. Egyre több levélládán olvasom, a vegyes tüzelés ritkulásával egyenes arányban a szöveget: "Kérem, ne tegyen reklámanyagot bele!"


Gerencsér Tamás kiállításának összeállítása jó benyomást kelt. Kicsit viccesen azt mondanám: ha a boltokat, intézményeket, megrendelőket hasonlóan nylon-szálon lehetne "elrendezni", nem lehetne problémánk az alkalmazott grafika ezen ágával. Hogy ez nem így van, hogy a városképbe illesztés nem mindig sikerül,...de ez már egy másik gondolatsorozat témája lehetne.

Fotó (Pluzsik Tamás kamerájával) és szöveg
- DI -