CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. április 16., vasárnap 00:00


Emberközelibb kiállítás

A Folyamat Társaság tárlata a Festőteremben

Emberközelibb kiállítás
A Folyamat Társaság tárlata a Festőteremben

Az illusztrációkat a Társaságot ismertető füzetből választottuk.
A Folyamat Társaság 27 tagjából csaknem valamennyien szerepelnek munkáikkal azon a kiállításon, mely április 15-én nyílt meg a Festőteremben, a Pro Kultúra KHT szervezésében.
Öröm a beszámoló írója számára, hogy egy olyan kiállításról tudósíthat, amelynek emberközeliségét nem kell magyarázni, elég, ha a látogató előítéletek nélkül végigmegy a kiállított tárgyak között és engedi, hogy a tárgyak: installációk, variációk, fotók, fotógrafikák, számítógépes grafikák, applikációk, térplasztikák hassanak rá.


Nyugodtan el lehet vonatkoztatni az emberidegen és érthetetlen, részben divatot követő, címadási procedúráktól, melyektől azért ez a tárlat sem ment, és máris - az esetek többségében - közelebb kerülünk a műhöz és alkotójához is.
Bőven találunk példát a kiállításon az ironikus, humoros hangvételre. Élvezhetjük pl. a cím megfejthetetlenségén birkózás nélkül egy negatív kép formai és színbeli jól megkomponáltságát. Találkozunk a formák megbontásával és ugyanakkor a tartalom megőrzésével, más esetben pedig éppen a forma általános jegyeinek megőrzése juttat el az általánosítható mondanivaló megjelenítéséhez.

Nem mentes a kiállítás - hála a kiállítók heterogenitásának - a klasszikus értelemben vett szépségek megformálásától sem, ugyanakkor - bár nem szükségszerű, de a gyakorlatban eléggé általános - bőven találkozunk a verbalizmusok tartalom nélküliségével, modernkedéssel, accidentalizmussal, formalizmussal, melyek - világunkat tükrözve - kb. azonos arányban vannak a világi szemfényvesztésekkel.
A kiállítás egészében mégis pozitív nyomot hagyhat a szemlélőben, ezért is ajánljuk megtekintését mindazoknak, akik még nem hagytak fel minden reménnyel, hogy a modern művészetben is megtalálják azt a többletet, amiért azt csinálni is, nézni is érdemes.
- DI -