CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. május 26., szerda 00:00


...a kötetlenség és közvetlenség pozitív hatással van az alkotókedvre...

Ismét indul a Fertőszentmiklósi Ifjúsági Képzőművészeti Alko

...a kötetlenség és közvetlenség pozitív hatással van az alkotókedvre...

Ismét indul a Fertőszentmiklósi Ifjúsági Képzőművészeti Alkotótábor

Az előző évekhez hasonlóan, immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Fertőszentmiklósi Ifjúsági Képzőművészeti Alkotótábor.


Sz. Nagy Sándor festőművész - restaurátor táborvezetőt kérdezem a tábor indításának céljairól.
Sz. Nagy Sándor: A képzőművészeti alkotótábort olyan diákok és amatőr művészek részére szervezzük, akik kellemesen és hasznosan szeretnének eltölteni egy hetet a Fertő-part természeti szépségekben gazdag vidékén. Az alkotómunka művésztanárok irányításával történik. Az alkotómunka mellett változatos kulturális és szabadidős programokkal várják a szervezők a fiatalokat. A tábor egyik fénypontja az itt készült művekből válogatott táborzáró kiállítás.


Milyen előképzettséggel rendelkezzen az, aki jelentkezni szeretne a táborba?
Sz. N. S.: Semmiféle különös előképzettség nem szükséges. Inkább a művészetek, ezen belül a képzőművészet iránti érdeklődés, a tanulási vágy az, ami ide irányítja a résztvevőket. A tábor fő erénye, hogy a résztvevők szórakozva, nem kötött iskolai keretek között tudják elsajátítani a különböző technikákat. Az iskolai programokkal ellentétben a változó környezet és helyszín, a szabadidős programok sokfélesége, a kötetlenség és közvetlenség pozitív hatással van az alkotókedvre és a teljesítményre. A közösség heterogén összetételű, de abban mégis egyek, hogy a művészetek iránti érdeklődés jellemző rájuk.


Az előző évek tapasztalatából kiindulva honnan érkeznek a résztvevők?
Sz. N. S.: Elsősorban nyilván a térségből jönnek, de vannak visszatérő résztvevőink Pécsről, Vácról, Budapestről is. A tábor lakói az itt tanultakat képzőművészeti középiskolában vagy főiskolán is hasznosíthatják.


Konkrétan milyen a tábor programja?
A tábort három, egyenként egyhetes turnusban szervezzük: július 4-11, július 18-25 és augusztus 8-15 között. Az első turnusban a modern faszobrászat iránt érdeklődőket, a másodikban a 8 és 15 év közöttieket, a harmadikban a 16 éven felülieket várjuk. A hét nap során a résztvevők megismerkedhetnek a rajzzal, grafikai technikákkal, a pasztellel, a szitanyomás technikájáva, valamint kisplasztikai technikákkal. A gyakorlati foglalkozások mellett az aktív kikapcsolódást a lovaglás, strandolás, Fertő-menti és ausztriai kirándulások, túrák, koncert programok, bográcsos vacsorák jelentik. A jelentkezők elszállásolása a tábor céljaira kialakított különálló épületben történik. A helyszín: Fertőszentmiklós, Petőfi Sándor u. 58. A táborban napi háromszori étkezés, valamint folyamatos tanári felügyelet biztosított.


Hogyan és meddig lehet jelentkezni a táborba?
A táborba való jelentkezési feltételek: az egyes turnusnak megfelelő életkor (amint ezt már említettem), a részvételi díj befizetése. Jelentkezni Sz. Nagy Sándor táborvezetőnél lehet a 06-99-319-287-es telefonszámon, még június 15-ig.

- Tóth Éva -