CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. január 13., szerda 00:00


Értékes adalék Sopron kultúrájához

A Fidelissima Vegyeskar CD-je

Értékes adalék Sopron kultúrájához
A Fidelissima Vegyeskar CD-je

Sok támogató és még több áldozatos munka erdeményeként megjelent a soproni Fidelissima Vegyeskar CD-je.Az 1994-ben alakult amatőr kórus repertoárján elsősorban kortárs és és régi magyar szerzők művei szerepelnek, de a klasszikus kórusirodalom számos remekét hallottuk már tőlük és megtisztelő barátságával tüntette ki őket - megérdemelten -és művek komponálásával járult hozzá sikereikhez a Sopronban élő Kossuth-díjas, kiváló zeneszerző, Szokolay Sándor.

Jogos volt a kórus törekvése, hogy a "Hangversenykórus Cum Laude" cím elnyerése után valamilyen módon megörökíttessék a nagyszerű produkciók egy része, nehogy csak az emlékezetben éljenek úgy, mint számos példa a soproni kulturális örökség történetéből.

Mindenek felett szeretném hangsúlyozni, hogy aki megveszi a lemezt, az egy nagyon szép, jól hangzó, jól összeállított műsort élvezhet minden alkalommal végig, amikor a CD játszóra kerül a korong. A popularitás kívánalmának csak a legszükségesebb mértékben engedményeket tevő összeállítás nagy része máris a klasszikus kórusirodalom örök értéke.

Nem eldönthető és nagyon sok, jobban hozzáértő által vitatott kérdés, hogy az izolált körülmények között felvett anyagok a maguk tisztaságával és ismételhetőségével tudják-e helyettesíteni a hangversenytermek érzelmekkel telített légkörében született produkcióit. Csak azért jutott eszembe a felvétel hallgatása közben ez a kérdés, mert egy-két mű előadása minden tökéletességre való törekvés mellett kicsit "sterilre" sikeredett - a dinamika kissé visszafogottabb (technikailag vagy előadásban?), a felvétel talán éppen a CD és a digitális technika által biztosított széles átviteli lehetőséget nem használja ki.

Őszintén gratulálunk a produkció minden résztvevőjének és a potenciális hallgatóság nevében köszönjük mindazon szponzorok segítségét, akik megteremtették a lehetőséget arra, hogy immár a sokáig hangzó bizonyítéka is megszülessen annak a soproni kóruskultúrának, amelynek legnemesebb irányában halad a Fidelissima Vegyeskar.



- DI -