CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. november 12., vasárnap 00:00


Az Erdészeti Múzeumban a helyzet - csaknem - változatlan

Szekeres Erzsébet kiállítása

Az Erdészeti Múzeumban a helyzet - csaknem - változatlan
Szekeres Erzsébet kiállítása

Az Erdészeti Múzeum földszinti kiállítótermében Szekeres Erzsébet textíliái láthatók, illetve talán textilbe tervezett akvarelljei.


Az első megdöbbenést a négyosztatú, négy négyzetes megjelenítés merészsége okozza a látogatónak. Vagy nem ugyanott jártunk? Tán a zuzmók és mohák megjelenése, talp alatti érzése nem ugyanaz, avagy az alkotó úgy gondolja, hogy a néző nem járt még erdőben. Valljuk be, ez ma már nem is olyan elképzelhetetlen! Gyöngy és primitív varrástechnika minden színben és mennyiségben.


A második meglepetést a címek szerzik. A cikk szerzője, aki minden címmel magyarázott alkotás esküdt ellensége, most csak áll és arra gondol egyrészt, hogy a "Lélek kapuja" - mármint az övé - milyen színre van vajon festve, másrészt a négy őselem ábrázolásakor hőköl vissza és keresgél emlékeiben, mígnem eszébe jut a keresett verssor: "Mi kék? Az ég! / Mi zöld? A Föld!" és keresgéli a klasszikust, akit így tudott idézni egy faliszőnyeg láttán.


A vízfestékkel, valamiféle "tunkolásos" technikával megfestett textilalapok esetén csak reméljük, hogy varrva jobb lesz a kép, mint festményben.


Őszintén megvallva ezt a kiállítást csak a naturális és "gyöngyös bokrétás" megjelenítést szeretőknek ajánlom. Szeretném hangsúlyozni, hogy a kiállítás színvonala jóval meghaladja az Erdészeti Múzeumban megszokottat. Lehet, hogy egyszer már fenntrtások nélkül is ajánlhatjuk minden olvasónknak?


A kiállítás dec.3-ig naponta 10-13 óráig tekinthető meg. Szerda szünnap.

fotók Pluzsik Tamás gépével és szöveg
- DI -