CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. június 04., péntek 00:00


A női test bűvöletében

Erdélyi Ház - Fazakas Csaba kiállítása

A női test bűvöletében
Erdélyi Ház - Fazakas Csaba kiállítása


A képzőművészet egyik örök és hálás témája az emberi test. Fazakas Csaba festőművész képein a női testet, mint esztétikai élményhordozót sejtésekben és utalásokban fedezzük fel.

A domboruló, feszülő formák figyelemterelők. Statikus ábrázolásokban a jellegzetes tartás sejteti a testet, máshol meg a tekintet a lendülettel mozdul tovább és véli felfedezni a női alakot. A színek csak tovább hangsúlyozzák a formák által sugárzó erotikumot. A élénk színek az érzékletesség szolgálatában állnak. A vörös és fekete kontrasztos találkozása lüktetéssel, robbanékonysággal tölti fel a képeket. Az hogy Fazakas Csaba az emberi alakjait nem a klasszikus értelemben vett formai tökéletességgel ábrázolja, kifejező erejüket növeli és azt az érzéki irányába tolja.

Művészete emberközpontú, képeiből árad az életkedv. Némely alkotása, amely színvilágában visszafogottabb, az érzelmeknek a tudatalattiban jelentkező - egyébként szavakban alig kifejezhető - feszültségét sugallja.

Fazakas Csaba egyénileg kialakított, sajátságos, virtuóz technikát használ. Kiállítása június 11-ig tekinthető meg a soproni Erdélyi Házban.



- Tóth Éva -